U Beogradu u subotu 5. homoseksualni mimohod “Ponos Srbije”

Pod sloganom “Borba još uvijek traje – pridruži se”, u Beogradu će u subotu biti održana peta homoseksualna parada “Ponos Srbije” na kojoj će, kako je najavljeno, pripadnici LGBT zajednice zatražiti hitno pravno reguliranje istospolnog partnerstva i povećanje proračunskih izdvajanja za rad LGBT+ organizacija civilnog društva.

Organizatori su najavili i da će tijekom šetnje zatražiti “sustavno depatologiziranje trans identiteta i povećanje dostupnosti hormonske terapije”, te “senzibiliziranje zaposlenih u javnim institucijama za rad sa LGBT+ osobama”.

Subotnji skup bit će istodobno i obilježavanje 50. obljetnice od niza prosvjeda LGBT+ zajednice u New Yorku, poznatih kao Stonewall, započetih 28. lipnja 1969. protiv policijske torture.

“Očekujemo da će sutrašnja, 5. parada ‘Ponos Srbije’ biti jedna od najrelaksiranijih parada do sada”, izjavila je za N1 aktivistica Helena Vuković iz udruge građana “Egal”.

Miran homoseksualni mimohod ove godine nagovještava i izostanak napetosti kojim su prethodnih godina svojim izjavama često pridonosili brojni dužnosnici i pojedini mediji.

Sudjelovanje u ovogodišnjem mimohodu  za sada je službeno najavio samo ministar uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ali se očekuje da će se pripadnicima LGBT zajednice u šetnji središnjim ulicama Beograda pridružiti još neke osobe iz javnog života.

U Beogradu se poslejdnjih par godina održavaju dvije parade marginaliziranih skupina – LGBT+ povorku, te Beograd pride u rujnu, kojem prethode manifestacije u okviru Tjedna ponosa koje će ove godine početi 9. rujna.

Komentiraj