U belgijsku tvornicu AstraZenece poslana kontrola, provjeravaju laže li koncern o razlozima odgode isporuke cjepiva

Agencija Associated Press objavila je u četvrtak vijest da su nadležne zdravstvene vlasti Belgije poslale kontrolu u tvornicu AstraZenece u općini Seneffe kako bi provjerili jesu li očekivane odgode isporuke ugovorenog cjepiva doista posljedica problema u proizvodnji.

Europska komisija, piše AP, pozvala je direktno vladu Belgije da pošalje inspektore u tvornicu usred “užarenog spora između bloka 27 nacija i anglo-švedskog proizvođača lijekova”. Dodaje se da su dužnosnici EU-a pod ogromnim političkim pritiskom jer je ispalo da se cijepljenje provodi puno sporije nego što je ono u Velikoj Britaniji ili Izraelu.

Njemački Der Spiegel piše da su inspektori na terenu kako bi ispitali objašnjenje kojim je koncern AstraZeneca opravdavala novonastalo stanje s isporukom EU-u istinito, odnosno isporučuje li se iz tvornice materijal kupcima u Velikoj Britaniji. Sumnjaju da je AstraZeneca možda isporučivala neograničene količine cjepiva zemljama koje nisu članice EU-a, možda čak i iz tvornica s područja EU-a – pa je stoga došlo do smanjenja isporuke cjepiva protiv koronavriusa.

AstraZeneca je objasnila da je uzrok problema u proizvodnji – nema govora, kažu, o isporuci van EU – riječ je o tehničkim proizvodnim problemima. Prošlog tjedna ta je tvrtka objavila da planira smanjiti svoje inicijalno dogovorene isporuke prema EU-u sa 80 na 31 milijun doza cjepiva. EU je u srijedu ustvrdila da će primiti manje doza čak i od toga, odnosno samo četvrtinu onoga što je 27 nacija EU-a dogovorilo da im se isporuči od siječnja do ožujka ove godine.

Otkrivene povjerljive odredbe: Europska unija od AstraZenece traži objavu ugovora o cjepivu

Europska unija i AstraZeneca spore se oko opskrbe, London sad traži svo cjepivo koje je naručio

 

 

Komentiraj