U Beču živi 200 milijuna pčela, povećat će njihov broj naseljavanjem novih zajednica na livade uz pruge

Važnost pčela za očuvanje biološke raznolikosti, o čemu se proteklih dana ponovno mnogo govorilo povodom Svjetskog dana pčela koji su proglasili Ujedinjeni narodi u čast začetnika modernog pčelarstva Antona Janše, u Beču naglašavaju konkretnim projektom. Gradsko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien najavilo je stvaranje pogodnih staništa za ove marljive kukce.

U tom poduzeću namjeravaju do ljeta 2022. godine naseliti oko 80 pčelinjih zajednica s ukupno dva milijuna pčela na svoje zelene površine. Prve košnice već su smještene na livade u neposrednoj blizini stanice Leopoldau linije podzemne željeznice U1 koja se nalazi u 21. gradskom okrugu.

Alexandra Reinagl, članica uprave Wiener Linien, kazala je da će neiskorištene zelene površine pretvarati u staništa za pčele gdje god to bude moguće. Istaknula je da uz tračnice postoje brojne livade na kojima se nalazi razno cvijeće, što predstavlja idealan izvor hrane za ove životinjice jer ne sadrži pesticide.

U suradnji s bečkim Sveučilištem za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti BOKU poduzeće Wiener Linien već godinama istražuje biološku raznolikost na zelenim površinama uz tračnice. Najavljuju da će uskoro biti predstavljene daljnje mjere kojima se nastoje stvoriti bolji uvjeti za divlje pčele, leptire i skakavce u austrijskoj prijestolnici.

Prema istraživanju iz 2015. godine u Beču postoji ukupno 456 različitih vrsta divljih pčela, što je jedinstveno za jedan velegrad i nenadmašeno diljem Europe. U austrijskoj metropoli živi čak 200 milijuna pčela u oko 5.000 košnica, a u gradu je aktivno više od 700 pčelara. Svojim novim projektom bečko poduzeće za javni prijevoz pridonijet će očuvanju pčela i biološke raznolikosti.

Komentiraj