Spomen ploča hrvatskom skladatelju, dirigentu, osnivaču hrvatske opere Ivanu pl. Zajcu otkrivena je u nedjelju na zgradi u drugom bečkom okrugu gdje je od 1868. do 1870. živio i skladao ugledni skladatelj, koji je ostavio upečatljive tragove u hrvatskom i sveukupnom europskom glazbenom svijetu.

Spomen ploča postavljena je u povodu 103 obljetnice smrti Ivana pl. Zajca a u sklopu bilateralnog projekta ” Godina kulture Austrija-Hrvatska 2017″. Zajednički su je postavili Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču i Grad Rijeka.

“Posebno nam je drago da je poznati hrvatski skladatelj, osnivač hrvatske opere Ivan pl. Zajc, koji je u Beču živio od 1862. do 1870. i stvorio značajan opus opereta i drugih glazbenih djela, dobio spomen ploču u Beču” rekao je predsjednik Austrijsko-hrvatskog društva i zastupnik u austrijskom saveznom parlamentu (ÖVP) Nicolaus Berlakovich.
Spomen ploču, na kojoj na njemačkom i hrvatskom jeziku piše “Hrvatski skladatelj, osnivač hrvatske opere Ivan pl.Zajc skladao je između 1868-1870 na ovoj adresi svoje opere i operete” otkrili su Berlakovich i pročelnik odjela uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem grada Rijeke Srđan Škunca.”Veze Austrije i Hrvatske kao i Rijeke i Beča su vrlo bliske, u Beču riječki velikan hrvatske opere Zajc proveo je rane godine svog stvaralaštva a bečki umjetnik secesije Gustav Klimt oslikao je strop riječkog HNK” kazao je Škunca.

Na Zajčev život i rad ( 1832-1914) podsjetio je austrijsko-hrvatski međunarodno priznati dirigent i fagotist Milan Turković, koji je rekao kako je Zajec nakon studija u Milanu odbio laskavu ponudu ostati kao dirigent u znamenitoj milanskoj Scali, vratio se 1855. u rodnu Rijeku u kojoj je ostao do odlaska u Beč.
Premda su tada Bečom vladale melodije Straussa i Suppea, Zajc se ubrzo afirmirao pa su njegova djela poput “Momci na brod” stekla veliku popularnost.
U Beču je tijekom njegova djelovanja uspješno izvedeno 11 njegovih djela a napisao je uz ostalo i četrdesetak opereta.

Zajc se našao u dilemi nastaviti raditi kao skladatelj opereta u Beču ili se vratiti u domovinu.Pod utjecajem biskupa Josipa Jurja Strossmayera, pjesnika Petra Preradovića i Augusta Šenoe 1870. vraća se u Zagreb , postaje ravnatelj opere i preuzima vodstvo na školi Hrvatsko glazbenog zavoda.

U Zagrebu je Zajc napisao golemi glazbeni opus više od tisuću djela uz ostalo opere Mislav, Ban Leget i i najbolje hrvatsko glazbeno scensko djelo , povijesnu tragediju “Nikola Šubić Zrinski” koja se od 1876. do danas zadržala na repertoaru. Zajc je iza sebe ostavio bogati opus od oko 1200 raznovrsnih glazbenih djela.

Njegovo glavno značenje je u tome što je u vrijeme kada je u Hrvatskoj vladala potpuna glazbena stagnacija stvorio hrvatsku operu sa suvremenim repertoarom i stoga se naziva “ocem hrvatske opere” zaključio je Turković naglasivši “Zajc je ostavio upečatljive tragove u hrvatskom ali i u sveukupnom europskom glazbenom svijetu”
Program kroz prigodnu svečanost u povodu spomen ploče Zajcu u ulici Weintraubengasse 6-10 u Beču vodio u ime Austrijsko-

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članak‘Ovo je vrijeme drumskih razbojnika i medijskih plaćenika’
Sljedeći članakJug CO osvojio Kup
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.