EPA/CHRISTIAN BRUNA

U Austriji uhićeno 26 članova protudržavnog pokreta

Dvadeset šest osoba za koje se sumnja da su pripremale napade uhićeno je u četvrtak u Austriji u okviru akcije protiv “protudržavnog” pokreta koji ne priznaje nikakvu službenu vlast i kojega uzlet Beč ocjenjuje zabrinjavajućim.

Te osobe koje se smatraju “osporavateljima države” optužene su da su stvorile svoju ilegalnu “državu” u ime koje su planirale, među ostalim, “uhićenja” i “suđenja” zastupnicima, sudcima i zaposlenicima banaka, dodaje državno odvjetništvo u Grazu nakon te operacije u kojoj je sudjelovalo više od 450 redarstvenika.

Pokret koji okuplja anarhiste, neonaciste i osobe koje prihvaćaju ezoterijska vjerovanja, zadnjih se mjeseci širi njemačkim govornim područjem. Ima oko tisuću članova u Austriji, objavila je vlada.

“Ne možemo trpjeti da ljudi u Austriji krše zakon i teroriziraju vlasti”, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka.

Osobe uhićene u četvrtak odgovarat će zbog “pripadnosti protudržavnoj organizaciji”, “suprotstavljanja državnim vlastima”, “prisile”, “prijetnja”, “iznude” i “prijevare”, navodi državno odvjetništvo.

U susjednoj Njemačkoj dvojica “građana Reicha” (Reichbuerger), pokreta sličnog organizaciji Staatenbund Oesterreich (Savez austrijskih zemalja), pucala su u listopadu 2016. na policajce i ubila jednog od njih.

Komentiraj