Mimohodom i polaganjem vijenaca na grob i na mjesto smaknuća te misom zadušnicom  u katedrali u Bečkom Novom Mjestu u Austriji je  u nedjelju obilježena 346. obljetnica pogubljenja hrvatskih velikana  Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana.

Dvojica hrvatskih velikana pogubljeni su u Bečkom Novom Mjestu, 60-tak kilometara od Beča 30. travnja 1671. kao čelnici  protuhasburške urote, kojom su nastojali  spriječiti  centralističke  i germanističke težnje  Bečkog dvora  na štetu strateških interesa  hrvatskih i mađarskih feudalaca.

U prigodnim govorima naglašeno je da se tradicionalnim okupljanjem Hrvata iz domovine i hrvatskih sunarodnjaka u Austriji odaje počast velikanima hrvatske povijesti banu Petru Zrinskom i knezu Frani Krsti Frankopanu, kojima je hrvatski identitet, neovisnost i sloboda bio glavni cilj.

U ime gradonačelnika Bečkog Novog Mjesta  nazočne je pozdravio gradski savjetnik za kulturu i turizam Franz Piribauer rekavši da je važno poštivati svoju tradiciju i korijene ali i razumijeti različita povijesna stajališta, jer je to preduvjet za zajedničku gradnju  budućnosti.

“Zrinski i Frankopan izraz su povijesne istine i neprolaznog sjećanja” naglasila je u prigodnom govoru  hrvatska veleposlanica u Austriji  Vesna Cvjetković.  “Žrtva, koju su podnijeli za slobodu i pravdu hrvatskog naroda nije bila uzaludna. Povijesna zbivanja koja su uslijedila to su potvrdila”, rekla je.

Komentiraj

PREKOGrad Beč
Podijeli objavu
Prethodni članakNježni fluid s makom i đumbirom za lijepi ten
Sljedeći članakVIDEO: Psihodelični slatkiši u Močvari
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.