Više od 50.000 komada vatrenog oružja vraćeno je u Australiji u okviru amnestije kojom se dopuštalo njihovim vlasnicima da ih vrate bez progona, objavile su vlasti u petak.

Tromjesečna kampanja bila je prva vođena u čitavoj zemlji nakon masovnog ubojstva 35 osoba 1996. u Tasmaniji.

Operacija je završena proteklog vikenda, nešto prije pokolja 58 osoba u Las Vegasu koji je počinio 64-godišnji umirovljenik što je ponovno pokrenulo raspravu o kontroli oružja.

Australski premijer Malcolm Turnbull izrazio je u petak zadovoljstvo “izvanrednim odgovorom” na kampanju vraćanja oružja.

“Australija posjeduje jedan od najjačih zakona kontrole oružja, ali ilegalno oružje predstavlja opasnost za stanovništvo”, rekao je on.

“Zahvaljujući toj amnestiji trenutno je 50.000 komada vatrenog oružja manje na ulicama”, dodao je.

Prije pokretanja operacije, vlada je procijenila broj ilegalnog oružja u opticaju na 260.000.

Amnestijom je omogućeno ljudima da vrate ilegalno ili neželjeno oružje bez pitanja. Nezakonito posjedovanje vatrenog oružja normalno podliježe kazni od 185.000 eura ili 14 godina zatvora.

Cilj amnestije borba je protiv terorizma i pucnjave među oružanim bandama.

Komentiraj

PREKOepa
Podijeli objavu
Prethodni članakPlenković će pozvati papu Franju u Hrvatsku
Sljedeći članakATP TOKIO Čilić u polufinalu
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.