U Australiji najveći dnevni porast zaraze, strahuje se od drugog vala

Druga najmnogoljudnija australska savezna država Victoria objavila je da razmatra ponovno uvođenje mjera karantene nakon što je na njezinom teritoriju zabilježen najveći dnevni porast broja slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja dva mjeseca.

Premda mnoge australske države i teritoriji još nisu objavili svoje brojke, 75 novih slučajeva samo u Victoriji ukazuju na najveći dnevni porast za čitavu Australiju od 11. travnja. Porast broja slučajeva potaknuo je zabrinutost zbog drugog vala epidemije u Australiji, nakon što je nekoliko tjedana dnevna brojka zaraženih bila ispod 20.

Država Victoria pojačala je testiranja na koronavirus, a zdravstvene vlasti najavile su da će razmotriti ponovno uvođenje nekih mjera socijalne distance.

U svibnju je Victoria, savezna država u kojoj živi više od šest milijuna stanovnika, počela ukidati mjere uvedene u travnju kako bi se usporilo širenje virusa. Prema prvotnom planu gotovo sve mjere trebale su biti ukinute do kraja lipnja.

Mjere su se pokazale uspješnima u usporavanju širenja koronavirusa, ali su naštetile australskom gospodarstvu koje će ove godine ući u recesiju nakon tri desetljeća rasta.

Premijer Scott Morrison pozvao je sve savezne države da nastave s ublažavanjem mjera kako bi se štete za gospodarstvo što više smanjile.

Komentiraj