Astronomski centar Rijeka, kao jedinstveni centar u Hrvatskoj koji objedinjuje digitalni planetarij i zvjezdarnicu, ove se godine po prvi puta  priključuje  manifestaciji  Međunarodna noć promatranja Mjeseca.

U subotu  20.listopada s početkom u 18 sati, uz slobodan ulaz,  počinje program prikladan za sve starije od 4 godine.

Posjetitelji će u jedinstvenom prostoru digitalnog planetarija s odgajateljicom Teom provesti ugodno vrijeme uz  čitanje dječjih pisama nepoznatom prijatelju s Mjeseca , razgovor o pismima, prijateljstvu, doživljaju Mjeseca, a potom slijedi i kratki show o Mjesecu na kupoli promjera osam metara. Pisma se mogu predati i u zadnji čas, do početka programa, u poštanski sandučić u planetariju.

Dokumentarni film Povratak na Mjesec: zauvijek, namijenjen starijima od 10 godina, na programu je u 19 sati. Riječ je o fimu koji gledateljima objašnjava natjecanje Google Lunar XPrize koje će nagradom od 30 milijuna dolara nagraditi tim znanstvenika koji uspiju spustiti privatnu letjelicu na površinu Mjeseca.

Međunarodna noć promatranja Mjeseca održava se od 2010. godine jednom godišnje u rujnu ili listopadu, ovisno o Mjesečevim mijenama. Svi ljudi na Zemlji slobodni su pridružiti se promatranju i zajedno učiti o Mjesecu te kulturološkim i osobnim povezanostima sa Zemljinim najbližim susjedom. Manifestacija se održava u muzejima, planetarijima, školama, sveučilištima, zvjezdarnicama, parkovima i dvorištima kuća diljem svijeta i u njoj sudjeluje tisuće ljudi.

Komentiraj