U Arheološkom muzeju otvorena izložba „Göbeklitepe“

U sklopu Tjedna turske kulture u četvrtak je u Arheološkom muzeju u Zagrebu otvorena izložba „Göbeklitepe“.

Izložba je otvorena u nazočnosti brojnih uzvanika, zamjenika predsjednika Instituta Yunus Emre iz Ankare Feriduna Keşira te veleposlanika Republike Turske u Hrvatskoj Mustafe Babüra Hızlana.

Zamjenik predsjednika Instituta Yunus Emre izrazio je zahvalnost Arheološkom muzeju u Zagrebu i njegovom ravnatelju Sanjinu Miheliću što je prihvatio suradnju da se zajednički organizira ta izložba. “Göbeklitepe predstavlja jednu od ponosa svjetske kulturne baštine koji se nalazi u Turskoj. Vjerujem da će ljubitelji arheologije, ali i znanstvenici uživati u ovoj nesvakidašnjoj izložbi koja po prvi puta gostuje u Hrvatskoj“, kazao je.

Göbeklitepe je arheološki lokalitet mezolitičkog svetišta na brdu u jugoistočnoj Anadoliji, u današnjoj Turskoj, oko 15 kilometara sjeveroistočno od grada Şanlıurfa (bivša Urfa) i 95 kilometara od rijeke Eufrat. Najpoznatiji je kao najstariji poznati primjer monumentalne arhitekture, nastao oko 9600. pr. Kr.- 8200. pr. Kr. (sedam tisućljeća prije Keopsove piramide u Gizi), koja je ujedno i najstarija vjerska građevina na svijetu.

Otvorenjem izložbe fotografija “Göbeklitepe: čovjek i život” u četvrtak je počeo Tjedan turske kulture koji se održava u Zagrebu i Crikvenici do 18. svibnja, a donosi bogat program događanja, izložbi, predavanja i radionica posvećenih promidžbi kulture te zemlje s kojom Hrvatska ima isprepletenu povijest i prijateljske odnose.

Ukupno devet događanja prate ovogodišnji Tjedan turske kulture od, u Zagrebu, izložbe keramike “Civilizacije Anadolije” u Etnografskom muzeju, predavanja violončelista Uğura Işıka na Muzičkoj akademiji i radionice keramike koja će se organizirati u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna, do kulinarske radionice u crikveničkom hotelu Esplanade koju vode dva poznata turska kuhara.

Vrhunac događanja je otvorenje izložbe fotografija “Göbeklitepe: čovjek i život”.

Komentiraj