Poslijeizborna neizvjesnost u Americi ne jenjava, ali izgreda nema

Još uvijek je posve neizvjesno tko će postati novi američki predsjednik. Međutim, kako piše analitičar Guardiana, Biden ima više opcija i mogućnosti za pobjedu, a i čini se da ima snažniju podršku u gradovima gdje se dopisni glasovi tek moraju zbrojati.

Biden trenutno vodi pred Trumpom sa 238 elektorska glasa u odnosu na 213. Ako se glasovi Aljaske, koja još nije prebrojala sve, no mediji smatraju da nema sumnje da će otići Trumpu, pribroje aktualnom predsjedniku, on ima 216 glasova.

Šest država ostaje još neizvjesno – Nevada, Wisconsin, Sjeverna Karolina, Georgia, Michigan i Pennsylvania.

Paralelno s predsjedničkim izborima biraju se i zastupnici u oba doma američkog parlamenta. Prema trenutnim procjenama, demokrati će zadržati većinu u Zastpničkom domu i vjerojatno je i povećati. Ipak, za Senat je ujednačena borba, u kojoj malu prednost zadržavaju republikanci.

Poslijeizborna situacija pokazala se dramatičnom baš kako se i predviđalo, nakon što je Donald Trump u srijedu preuranjeno proglasio pobjedu iako se glasovi u ključnim saveznim državama još broje, a demokratski kandidat smanjuje razliku.

Trump: “Što se mene tiče, već smo pobijedili”

Nedugo nakon što je Biden u obraćanju javnosti rekao da vjeruje da će pobijediti na izborima, Trump je u Bijeloj kući bez ikakvih ograda proglasio svoju pobjedu, svaki suprotan ishod bez argumenata proglasio krađom i najavio da će njegovi odvjetnici započeti pravnu bitku na Vrhovnom sudu, ne otkrivši na kojem temelju.

“Što se mene tiče, već smo pobijedili. Ovo je velika prevara američkog naroda”, kazao je. Trumpa smeta dugo prebrojavanje dopisnih glasova i to smatra podlogom za namještanje rezultata.

“Ovo je velika prevara američkog naroda. Želimo da se zakon poštuje. Zato idemo na Vrhovni sud. Želimo da svo glasanje stane”, kazao je Trump, no nije dao dokaze za svoje tvrdnje. Demokrati su izrazili ogorčenje takvom izjavom, objavivši kako “Trump nema pravnog temelja proglasiti se pobjednikom”.

Bidenov stožer ogorčen: “Trump nema osnove proglasiti se pobjednikom”

U izbornoj noći bilo je prosvjeda diljem američkih gradova, ali bez izvještaja o ozbiljnijem nasilju.

Komentiraj