U akciji “Sigurna plovidba 2021” naplaćeno više od 250 tisuća kuna kazni

Tradicionalna akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe na moru „Sigurna plovidba 2021“ održana je u ponedjeljak na području svih osam lučkih kapetanija, u sklopu koje je naplaćeno više od 250 tisuća kuna kazni zbog nepropisne plovidbe i kršenja pomorskih propisa, objavilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Cilj provedene akcije bila je provjera spremnosti i učinkovitosti postupanja svih nadležnih službi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u nadzoru sigurnosti plovidbe kako bi se osigurala preventivna zaštita svih sudionika u pomorskom prometu i smanjio broj pomorskih nesreća za vrijeme turističke sezone.

U akciji su sudjelovala sva raspoloživa plovila i djelatnici iz svih lučkih kapetanija, a u ovogodišnjoj akciji provedena je kontrola brodica za prijevoz putnika, izletničkih brodova te brodova na višednevnim kružnim putovanjima. Također su kontrolirane tvrtke za iznajmljivanje plovila, koncesijska odobrenja vezana uz iznajmljivanje osobnih plovila te pomorski promet u područjima intenzivne plovidbe.

Akciju je u zadarskom akvatoriju pratio Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture koji je najavio obnovu flote Lučkih kapetanija. „U suradnji s Ministarstvom zdravstva ove godine idemo u nabavku deset novih plovila koji će se financirati iz europskih sredstava, a uskoro nas očekuje i objava javne nabave za nabavu dvadesetak plovila koja će se financirati iz državnog proračuna za 2022. godinu. Ukupna vrijednost plovila koja će se nabaviti iz nacionalnih sredstava je oko 25 milijuna kuna.“, naglasio je.

Komentiraj