U 94. godini preminuo je Michel Piccoli

Slavni francuski glumac Michel Piccoli preminuo je u 94. godini. Počevši od četrdesetih godina prošlog stoljeća, Piccoli je glumio u više od 230 filmova, a karijeru je završio 2015. godine. Tijekom tog vremena glumio je u filmovima najvećih francuskih i ne samo francuskih redatelja pa je tako glumio u šest filmova Luisa Buñuela uključujući i „Ljepoticu dana“ iz 1967. gdje je bio partner Catherine Denevue, te „Diskretni šarm buržoazije“ iz 1972.  Ostali redatelji s kojima je surađivao bili su, između ostalih, Jean-Luc Godard, Jean Renoir, Jacques Rivette, Jean-Pierre Melville, a čak je zabilježio i jednu ulogu kod Alfreda Hitchcocka, onu ruskog špijuna u filmu „Topaz“ iz 1969. godine.

Među brojnim nagradama koje je osvojio ističu se nagrade za najboljeg glumca na festivalu u Cannesu za ulogu u filmu Marca Bellocchia „Skok u prazno“ (Salto nel Vuoto) te nagrada za najboljeg glumca na festivalu u Berlinu dvije godine kasnije za ulogu filmu Pierra Graniera-Deferrea „Strange Affair“. Bio je nominiran četiri puta za nagradu Cesar (francuski Oscar) i dva puta za nagradu Moliere (francuski ekvivalent kazališne nagrade Tony) za glavnu ulogu u predstavi „Kralj Lear“, ali nikada nije osvojio ni jednu od tih nagrada.

Posljednji puta glavnu je ulogu imao  u filmu talijanskog redatelja Nannija Morettija „Imamo papu“ (Habemus Papam). Film je poremijerno prikazan u konkurenciji filmskog festivala u Cannesu 2011. godine a ta mu je uloga donijela talijansku nacionalnu nagradu David di Donatello za najboljeg glumca.

Komentiraj