U 85. godini preminuo legendarni reggae glazbenik i pionir duba Lee ‘Scratch’ Perry

Lee ‘Scratch’ Perry pravim imenom Rainford Hugh Perry umro je u 85. godini u bolnici Noel Holmes na zapadnoj Jamajci nakon borbe s bolešću.

Premijer Jamajke, Andrew Holness, potvrdio je smrt pionira duba i legendarnog reggae glazbenika, te putem twittera izrazio svoju sućut. “Moja duboka sućut obitelji, prijateljima i obožavateljima legendarnog producenta i pjevača Rainforda Hugha Perryja, od milja poznatog kao Lee ‘Scratch’ Perry. Bez sumnje, Lee Scratch Perry uvijek će biti upamćen po svom izvanrednom doprinosu glazbenom bratstvu. Neka njegova duša počiva u miru. “.

Perry je rođen u ruralnom djelu Jamajke 1936. godine, da bi se preselio u Kingston početkom 1960-ih. Njegova glazbena karijera započela je krajem 1950-ih kada ga je kao asistenta angažirao Clement ‘Coxsone’ Dodd, voditelj reggae studija i izdavačke kuće Studio One. Kasnije je postao glazbeni skaut, DJ, voditelj trgovine i na kraju snimatelj za izdavačku kuću. Svoj nadimak ‘Scratch’ stekao je na ranoj snimci, ‘The Chicken Scratch’, 1965. godine.

Perryj je krajem 60-tih izgradio vlastiti studio za snimanje, poznati Black Ark. U njemu je pomaknuo granice i eksperimentirao s bubnjarskim strojevima i drugom studijskom opremom; snimio je pucanje iz oružja, razbijeno staklo i zvukove životinja. Također se priča da je puhao dim marihuane na master kasete kako bi navodno poboljšao snimke.

On je bio pionir u tehnici dub verzija reggae pjesama, s naglaskom na bas, ponekad se uklanjao vokal i dodavao reverb kako bi se stvorio  odjek zvučnog prostora. Perry i njegov prateći bend The Upsetters koristili su dub zvuk na brojnim hvaljenim reggae pločama sredinom 1970-ih, uključujući “War Ina Babylon” Maxa Romea, “Party Time” Heptonesa i “Police & Thieves” Juniora Murvina. Potonji je, zajedno s Perryjem, popratio The Clash na njihovom istoimenom debi albumu iz 1977. godine. The Clash su također angažirali Perryja za produkciju njihovog singla “Complete Control”.

Tijekom prvih godina svoje karijere, Perry je radio na nekim od najboljih ranih snimaka Boba Marleyja i The Wailera, poput albuma ‘Soul Rebel’ i ‘Soul Revolution’, kao i na ‘Small Axe’, ‘Duppy Conqueror’, ‘ Jah Live ‘,’ Punky Reggae Party ‘i’ Rastaman Live Up ‘singlovi.

Prema legendi, paranoičan Perry spalio je studio Black ark 1983. godine, uvjeren da je opsjednut zlim duhovima. Perry je tijekom karijere producirao više od 1000 snimaka, a radio je i sa raznim drugim umjetnicima, uključujući Beastie Boys, Junior Murvin, Congos, Orb i Max Romea.

  1. godine je osvojio Grammy za najbolji reggae album ‘Jamaican E.T.’. Naknadno je nominiran u još četiri navrata. Perry je također biodobitnik jamajkanske nacionalne časti, Ordena odličja u činu časnika. Publika u Hrvatskoj imala je priliku gledati perryev nastup u više navrata poput 2018. godine u Garden Browriyu, te na festivalu Seasplash u Puli 2019. godine gdje je nastupio zajedno s još dva velikana dub reggaea: Scientistomi Mad Professorom.

Komentiraj