U 81. godini preminuo pjevač Temptationsa Barrett Strong čije pjesme su obradili Beatlesi, Rolling Stonesi i Led Zeppelin

Barrett Strong, tekstopisac i pjevač, te član grupe The Temptations, poznat po prvom hitu za Motown Records Money (That’s What I Want), i velikom hitu grupe The Temptations ‘Papa Was a Rolling Stone’ preminuo je u 81. godini života. Njegovu smrt potvrdio je osnivač Motowna Berry Gordy, koji je u izjavi za Billboard nazvao njegove pjesme “revolucionarnima”. Uzrok smrti nije naveden.

“Tužan sam što je preminuo Barrett Strong, jedan od mojih prvih pjevača i čovjek koji je otpjevao prvi veliki hit Motowna. Barrett nije bio samo izvrstan pjevač i pijanist, već je on, zajedno sa svojim glazbenim partnerom Normanom Whitefieldom, stvorio nevjerojatan opus, prvenstveno s grupom Temptations. Njihove hit pjesme bile su revolucionarnog zvuka i uhvatile su duh vremena poput ‘Cloud Nine’ i još uvijek relevantne ‘Ball of Confusion (That’s What the World is Today)’”, izjavio je Berry Gordy povodom smrti Barrertta Stronga.

Barrett Strong rođen je 5. veljače 1941. u West Pointu u državi Mississippi. Sin tvorničkog radnika i domaćice, Strong je odrastao u Detroitu, gdje je bio jedan od prvih glazbenika koji je potpisao za Gordyjevu diskografsku kuću koja se tada zvala Tamla Records. Strong je objavio svoj najveći hit, ‘Money (That’s What I Want)’ 1959. godine. Prodao se u više od milijun primjeraka, a kasnije su ga obradili izvođači poput Beatlesa, Rolling Stonesa i Led Zeppelina.

Strong će postati glavna autorska snaga za Motown šezdesetih godina, radeći s producentom Normanom Whitfieldom na hitovima uključujući ‘I Heard It Through the Grapevine’ Marvina Gayea, ‘War’ Edwina Starra i ‘Wherever I Lay My Hat’ Paula Younga. Dvojac će svoje najveće zajedničke hitove postići s Temptationsima, za koje su napisali ‘Psychedelic Shack’, ‘Cloud Nine’ i ‘Ball of Confusion (That’s What the World Is Today)’. Njihova pjesma Temptationsa ‘Just My Imagination (Running Away with Me)’ dosegla je prvo mjesto na Billboard Hot 100 1971., a duo je 1973. zaradio nagradu Grammy za najbolju R&B pjesmu ‘Papa Was a Rollin’ Stone’.

Dok je pjesma “Money (That’s What I Want)” pokrenula i Strongovu karijeru i sam Motown na nacionalnoj pozornici, glazbenik navodno nikada nije primio pravične naknade za svoj doprinos kao tekstopisac. “Pjesme nadžive ljude”, izjavio je tim povodom Strong za The New York Times 2013. “Pravi je novac u publishingu, a ako imate publishing, držite ga se. To je ono o čemu se radi. Ako to predaš, daješ svoj život, svoju ostavštinu. Kad odeš, te će pjesme i dalje svirati.”

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]