U 79. godini preminuo slavni grčki skladatelj Vangelis

Vangelis se proslavio glazbom za filmove ‘Vatrene kočije’ i ‘Blade Runner’. Evangelos Odysseas Papathanassiou bio je grčki skladatelj elektroničke, progresivne, ambijentalne i orkestralne glazbe koji se još za života smatrao najznačajnijim grčkim skladateljem ali i glazbenim producentom svih vremena. Proslavio se glazbom za film ‘Vatrene kočije’ za koju je dobio i Oscara, a napisao je i glazbu za filmove ‘Blade Runner’ i ‘1492: Osvajanje raja’. Tijekom karijere objavio je oko 60 albuma s galzbom raznih žanrova.

Profesionalnu glazbenu karijeru započeo je 1960-ih godina surađujući s nekoliko poznatih rock bendova kao što su The Forminx i Aphrodite’s Child a zbog albuma “666” je okarakteriziran kao klasični psihodelični glazbenik. Tijekom 1970-ih, surađuje s vodećim pjevačem progresivnog rock banda Yes, Jonom Andersonom i pod zajedničkim umjetničkim imenom Jon & Vangelis objavljuju nekoliko zajedničkih albuma.

Prema priopćenju, grčki skladatelj preminuo je u utorak 17. svibnja. Njegov pomoćnik Lefteris Zermas potvrdio je da je preminuo u bolnici u Parizu, a da je uzrok smrti zatajenje srca.

 

Komentiraj