U 77. godini preminuo Krunoslav Kićo Slabinac

Osječki pjevač, gitarist, skladatelj i aranžer Krunoslav Kićo Slabinac preminuo je u petak u 77. godini nakon borbe s dugom i teškom blesti.

Rođen je u Osijeku 1944. godine, a njegova se karijera protezala kroz četiri desetljeća.

Glazbom se počeo baviti još u osnovnoj školi, svirao je tamburicu i glumio u dječjem kazalištu. Tamburicu je zamijenio gitarom 1950-ih godina nakon što je otkrio Elvisa Presleyja, a malo nakon toga je krenuo u glazbenu školu, gdje je učio klasičnu glazbu.

Početkom 1960-ih skupa s ostalim kolegama iz benda osnovao je grupu Tornado, nakon koje je pokrenuo i Kon Tiki, a zatim i Dinamite. S Dinamitima je svirao rock ‘n’ roll, a s grupom je i pobijedio na natjecanjima u Zagrebu i Beogradu. Kićo je izašao iz grupe jer je morao odslužiti vojni rok, a umjesto njega je na čelo benda stigao Dado Topić.

Nakon povratka iz vojske Slabinac se okrenuo samostalnoj karijeri i odselio je u Zagreb, gdje je nastupao i obrađivao pjesme te sudjelovao na natjecanjima. Zahvaljujući Nikici Kalogjeri nastupio je i na Splitskom festivalu 1969. godine. Brzo nakon toga objavio je prvu ploču “Plavuša” koja mu je osigurala veliki uspjeh u regiji.

Postao je jedan od zapaženijih pjevača na prostoru bivše Jugoslavije. Održao je brojne koncerte, a pjesme “Plavuša”, “Pokloni mi jedan dan”, “Zbog jedne divne crne žene” i “Tri slatke riječi” osvojile su publiku i postali kultni hitovi.

Jedno je vrijeme Kićo živio i u SAD-u gdje je pokušavao ostvariti uspjeh, a po povratku kući odustao je od zabavne glazbe te se posvetio narodnoj pjesmi i tamburici. Redovito je nastupao na brojnim festivalima. Tijekom duge i bogate karijere surađivao je s brojnim autorima poput Đorđa Novkovića, Zdenka Runjića, Marija Mihaljevića i Arsena Dedića.

Croatia Records 2006. godine izdaje dvostruki album pod nazivom Zlatna kolekcija, na kojemu se nalaze njegovi najveći hitovi od zabavnih pa sve do izvornih narodnih poput “Kad čujem tambure”, “Hej, bećari”, “Vesela je šokadija”, “Seoska sam lola”, “Ako zora ne svane”, “Otiš’o je s mirisima jutra”, “Inati se Slavonijo”, “Slavonijo, ja sam tvoje dijete” i mnoge druge.

Bio je i saborski zastupnik HDZ-a.

Komentiraj