U 3.maju žele znati detalje ponude izabranog strateškog partnera

Nel Pavletić/Pixsell

Nakon što je u četvrtak Uljanik na Zagrebačkoj burzi izvjestio da je Brodosplit izabran za strateškog partnera, o čemu je odluka donesena na zajedničkoj sjednici Nadzornog odbora i uprave Uljanika d.d., sindikati koji djeluju u Uljaniku u Puli izrazili su zadovoljstvo što je konačno donesena odluka o izboru strateškog partnera jer se time otvara mogućnost što skorijeg rješavanja dugovanja prema radnicima. Najavili su i da očekuju da će zajedno s upravom razgovarati sa strateškim partnerom o Programu restrukturiranja.

Iz riječkog 3.maja, pak, Juraj Šoljić, predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3.maja, pozvao je izabranog strateškog partnera da čim prije počne pregovore sa socijalnim partnerima u riječkom brodogradilištu.
„ Pozivamo potencijalnog partnera da pristupimo pregovorima za socijalni sporazum kroz koji bi se definirala opstojnost 3.maja i radnih mjesta, a samim time i otklonila mogućnost da 3.maj ode u stečaj „ – poručio je Šoljić dodajući da će o tome je li preuzimanje dobro ili loše svoj komentar dati kada 3.maj stane na noge. Sindikalci riječkog brodogradilišta očekuju da ih uprava Uljanika upozna sa svim prispjelim ponudama i detaljima ponude izabranog strateškog partnera Brodosplita pri čemu su naglasili da očekuju da im se pokažu analize i obrazloži zašto je za strateškog partnera odabran Brodosplit i kakav će biti proizvodni program za 3.maj.
Podsjetimo, na ročištu radi očitovanja o prijedlogu Fine za otvaranje stečaja nad Brodogradilištem 3.maj, održanom u srijedu na Trgovačkom sudu u Rijeci , sutkinja Liljana Ugrin donijela je rješenje da će o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka Sud raspraviti 26. veljače – 60. dan od datuma kad je Fina podnijela svoj prijedlog. Ovakva je odluka donesena nakon očitovanje direktora 3.maja Maksimilijana Percana koji se usprotivio prijedlogu za otvaranje stečaja pri čemu je rekao da bi se nelikvidnost mogla otkloniti u kratkom roku, odnosno da će račun, koji je sada već 167 dana u blokadi zbog potraživanja od 107,4 milijuna kuna, biti odblokiran od strane budućeg strateškog partnera. Na pitanje sutkinje Ugrin Percan je dodatno pojasnio da se od potencijalnih partnera tražilo ispunjavanje tog uvjeta. Kako je potvrđeno na ročištu, Trgovački sud će, bude li račun odblokiran, odmah obustaviti prethodni postupak pa se ročište 26. veljače neće ni održati.

Kako su izvjestili iz Uljanika s izabranim strateškim partnerom pristupit će se zaključenju ugovora o uređenju međusobnih prava i obveza. Naglasak je na obvezi strateškog partnera da, uz suradnju Uljanika, izradi prihvatljiv i provediv Program restrukturiranja Uljanika d.d. i Uljanik Brodogradilišta. Izabranom strateškom partneru, naveli su u priopćenju, omogućit će se ulazak u vlasničku strukturu Uljanika d.d. dokapitalizacijom, sukladno odlukama Glavne skupštine.

Komentiraj