U 13 muslimanskih zemalja ljudima koji otvoreno podržavaju ateizam ili odbacuju državnu islamsku religiju, prijeti smrt, pokazalo je najnovije detaljno istraživanje.

Čak i izvan islamskih nacija, u nekim od ‘najdemokratskijih’ vlada dolazi do diskriminiranja građana koji ne vjeruju u boga. U najgorim slučajevima pritvaraju ih zbog bogohuljenja.

Izvješće nazvano The Freethought Report 2013 izdalo je Međunarodno humanističko i etičko udruženje (IHEU), globalno tijelo koje ujedinjuje ateiste, agnostike i druge vjerske skeptike. Objavom ovog izvješća obilježili su Dan ljudskih prava Ujedinjenih naroda.

“Ovo izvješće pokazuje da velika većina zemalja ne poštuje prava ateista i slobodnomislećih, premda su potpisali sporazume Ujedinjenih naroda po kojima bi prema svim građanima trebali jednako postupati”, rekla je predsjednica IHEU-a Sonja Eggerickx.

Reuters javlja kako je istraga obuhvatila 192 države svijeta te uključila odvjetnike i stručnjake za ljudska prava.

Prvo istraživanje obuhvatilo je 60 zemalja i pokazalo da je u njih sedam smrt, i to često odsijecanjem glave, kazna za bilo kakvo bogohuljenje ili otpadništvo. Ovogodišnje izvješće pokazuje da je isti slučaj u još šest država: Afganistanu, Iranu, Maleziji, Maldivima, Mauritaniji, Nigeriji, Pakistanu, Kataru, Somaliji, Sudanu, Ujedinjenim Arapskih Emiratima i Jemenu.

U nekim državama, poput Indije, policija često odbija istraživati ubojstva ateista. Svaka kritika religije tretira se kao zločin. Diljem svijeta postoje zakoni koji zabranjuju ateistima ‘postojanje, državljanstvo, ograničavaju im pravo na brak, obrazovanje, zapošljavanje…’, stoji u izvješću.

Komentiraj