Domaća proizvodna tvrtka čiji su ulje, margarin i majoneza prvi izbor potrošača proslavila je svojih prvih sto godina izložbom „100 godina okusa“ koja je otvorena u Muzeju suvremene umjetnosti do kraja rujna.

Stoljeće u kojem su Zvijezdini proizvodi okusom i kvalitetom doprli do domova gotovo svakog kućanstva diljem Lijepe naše, Zvijezda je proslavila vremeplovom kroz ključne godine koje su je dovele do priznanja kojim se danas ponosno može pohvaliti.
Zvijezda je, naime, danas, kao i prije 100 godina, sinonim kvalitete s potpisom tradicije, a njezini brendovi, ulje, margarin i majoneza, izrasli iz srca suncokreta, prvi su izbor domaćih potrošača, što godinama potvrđuju i rezultati nezavisnih istraživanja stručnih agencija.

Uz domaćine, predsjednika uprave Zvijezde, Gorana Pajnića i Antu Todorića, dopredsjednika koncerna Agrokor, prvih 100 godina uspješne poslovne priče sa Zvijezdom su proslavili sadašnji i bivši zaposlenici kompanije, poslovni partneri, prijatelji i mediji.

Nositelj trendova i tržišni lider

Domaća proizvodna kompanija, čije su vrijednosti utemeljene na tradiciji, izvrsnosti i inovativnosti, osnovana je u Zagrebu 15. rujna 1916. godine kao Prva tvornica ulja. Od samih je početaka postavljala standarde u svom proizvodnom segmentu te pomicala granice, predstavljajući najprije domaćem tržištu margarin 1956. godine, a zatim već 1959. i prvu majonezu.

Zvijezda retro proizvodi
Zvijezda retro proizvodi

I danas je Zvijezda proizvođač majoneze i margarina u Hrvatskoj, te je nositelj trendova i tržišni lider, dodatno kad su u pitanju razvoj novih okusa kojima uspješno prate svjetske trendove, te inovacije u pakiranju i ambalaži.

Ovu godinu Zvijezda je obilježila i novim proizvodima – Zvijezda majonezom s okusom slanine, gotovim umacima na bazi rajčice te novom ambalažom Margo namaza, a njezini brendovi – margarin, majoneza i ketchup, ove su godine nagrađeni Best Buy medaljom i prvi su izbor domaćih potrošača.

Veliki jubilej Zvijezda je dočekala i s odličnim poslovnim rezultatima

“U prvih šest mjeseci ove godine Zvijezda nastavlja kontinuirano rasti. U istom razdoblju rastao je i izvoz, pri čemu su otvorena i nova tržišta u EU – Rumunjska i Grčka te Švicarska i Izrael”, izjavio je Goran Pajnić, predsjednik uprave Zvijezde te najavio kako su poslovni planovi Zvijezde, kao i do sada, usmjereni su na jačanje konkurentnosti na domaćem te širenju poslovnih aktivnosti na izvoznim tržištima.

Na svečanosti proslave gospodin Pajnić posebno je zahvalio svim bivšim i sadašnjim zaposlenicima Zvijezde, kazavši kako su oni svojim radom, znanjem i zalaganjem doprinose kvaliteti Zvijezdinih proizvoda koji već sto godina pronalaze put do gotovo svakog kućanstva u Hrvatskoj.

“Iznimno smo ponosni što je Zvijezda od 1993. godine dio koncerna Agrokor. Riječ je o domaćoj proizvodnoj kompaniji koja je se može pohvaliti bogatom tradicijom poslovanja dugom punih 100 godina, a takvih u Hrvatskoj nema mnogo. U Zvijezdu je do danas uloženo više od 500 milijuna kuna, a investiralo se u tehnologiju, znanje i u ljude, te u zaštitu okoliša, energetsku učinkovitosti i logistički centar. Zvijezda je pravi primjer kako uz snažne investicije te objedinjavanje tržišnog, poljoprivrednog i industrijskog znanja nastaje tržišni lider”, izjavio je Ante Todorić, dopredsjednik koncerna Agrokor.

Izložba „Sto godina okusa“ za građane je otvorena do kraja rujna.

Izložba 'Sto godina okusa'
Izložba ‘Sto godina okusa’

Ključne godine u povijesti tvrtke:

15. rujna 1916. osnovana Prva hrvatska tvornica ulja – dioničko društvo

1917. godine započela prva proizvodnja ulja od buće i suncokreta u prostorima u Palmotićevoj 82 u Zagrebu

Od 31. prosinca 1946. godine nosi naziv Tvornica ulja Zagreb (skraćeno TUZ)
1956. godine s jednom linijom za proizvodnju započela prva proizvodnja MARGARINA i time je današnja Zvijezda postala prvi proizvođač te namirnice u zemlji

1959. godine započinje povijest jednog od najjačeg hrvatskog brenda kada je započela proizvodnja majoneze u tubi

1981. Započinje proizvodnja novih mazivih margarina pod nazivom “MARGO”

1981. godine potrošačima su predstavljene prve salate s povrćem i mesom na bazi majoneze u Jugoslaviji.

1993. Zvijezda postaje dijelom koncerna Agrokor, te modernizirana, tehnološki usavršena s povećanom distribucijom i marketinški osmišljenom strategijom predstavlja jedan od najvećih subjekata hrvatskog gospodarstva

1995. Prva hrvatska tvornica ulja mijenja ime u Zvijezda

2001. Uvodi se šest novih proizvoda, a među njima i Zvijezda djevičansko maslinovo ulje

2005. Započinje proizvodnja Omegol ulja i margarinskog namaza – to je prva Zvijezdina linija funkcionalnih proizvoda i prvi takav na hrvatskom tržištu; bogat omega-3 esencijalnim masnim kiselinama

2006. godine, povodom 90. rođendana Zvijezde promijenjen je logotip brenda i proizvoda izraslih iz srca suncokreta

2016. godine Zvijezda slavi svojih prvih sto godina i to s novim proizvodima koji su već pronašli put do potrošača – Zvijezda majoneza s okusom slanine i Zvijezda gotovi umaci na bazi rajčice.
2016. Zvijezda je proslavu 100. rođendana dočekala s izvrsnim poslovnim rezultatima, širenjem poslovanja na nova tržišta te je nagrađena Best Buy nagradom za najbolji omjer cijene i kvalitete u kategorijama margarina, ketchupa i majoneze.

Komentiraj