Tvrtka Panasonic proslavila Dan planeta Zemlje predstavlanjem ekoloških klima uređaja

Panasonic

Inicijativa Dana planeta Zemlje nastala je 1970. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Od tada je postala međunarodni događaj, a više od milijardu ljudi diljem svijeta sudjeluje 22. travnja u nekoj vrsti aktivnosti vezanoj uz okoliš. Prema podacima EUROSTAT-a, Europljani sve više postaju svjesni okoliša, a stopa obnovljive energije koja se koristi u Europskoj Uniji znatno se povećala. Zaštita okoliša oduvijek je bila prioritet i za tvrtku Panasonic.

Za nadzor emisija iz fluoriranih stakleničkih plinova (F-plinovi) Europska unija je usvojila Uredbu o F-plinovima. U skladu sa zakonodavstvom EU-a koja zabranjuje uporabu F-plinova i propisuje zamjenu istih s ekološki prihvatljivim rješenjima. Proizvođači su dužni usvojiti mjere u vezi s Uredbom najkasnije do 2030. godine, međutim u tvrtki Panasonic su bez odlaganja odlučili zauzeti prioritetno mjesto prema zelenoj budućnosti. Efekt staklenika i iscrpljivanje ozonskog sloja su goruća pitanja na koja tvrtka odgovara s inovativnim rješenjima koja imaju minimalan utjecaj na okoliš. Novi rashladni plin R32 je vrlo važan element okolišu prijaznog hlađenja i klima uređaja koji nemaju utjecaja na ozonski sloj.

“Naš je cilj postati okolišu najprijazniji proizvođač u tom sektoru do 2018. godine. Stoga smo odlučili ne čekati, nego dokazati svoju predanost zelenoj budućnosti s neposrednim usvajanjem mjera. Stvorili smo novu generaciju klima uređaja koji rade s novim, inovativnim, ekološki prihvatljivim rashladnim plinom R32″, rekao je Tamás Kozák, regionalni direktor tvrtke Panasonic Heating&Cooling za Središnju i Istočnu Europu.

S obzirom na prognozirani rast tržišta klima uređaja, ova Uredba mogla bi predstavljati važnu prekretnicu u ostvarivanju ciljeva koje je EU postavila za 2020. godinu. Najnoviji podaci EUROSTATA pokazuju da je stopa obnovljivih izvora energije u 2014. iznosila 14%, a u 2004. godini samo 8.5 posto…

Rashladni plin R32 je okolišu prihvatljiv i energetski učinkovit. Nova tvar je 100 posto čista, stoga je ponovno korištenje i recikliranje puno lakše. Nema nikakav negativan utjecaj na ozonski sloj, utjecaj na globalno zatopljenje je 75 posto manji u odnosu na prethodno korištene plinove. Činjenica da je u odnosu na redovne tvari potrebna 30 posto manja količina R32 i da je potrošnja energije manja čak i kod ekstremnih vremenskih uvjeta, što dokazuje njegovu energetsku učinkovitost.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]