Tvrtka Dumbovićeva sina koja je zaradila milijune na poslovima u Petrinji, gradi novu kuću nedaleko od Poreča

Darko Dumbović, sin gradonačelnika Petrinje, usprkos tome što je FINA prošle godine zatražila njegov osobni bankrot, preko tvrtke Titan Commerce gradi novu kuću u sve traženijem dijelu Poreča gdje cijene nekretnina posljednjih godina neprekidno rastu

Tvrtka Titan Commerce u vlasništvu Darka Dumbovića, sina gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića, počela je graditi kuću u mjestu Žbandaj, nedaleko od Poreča. Riječ je o mjestu u kojem proteklih godina raste potražnja za nekretninama pa nove kuće često dosežu cijenu i od nekoliko stotina tisuća eura. Nacional objavljuje i fotografije kuće čija je izgradnja počela prije nekoliko tjedana, nakon što je na istom mjestu srušena stara trošna kuća. Nova kuća tvrtke Titan Commerce već je dobila obrise i ako se nastavi ovim tempom, do ljeta bi trebala biti gotova.

Po podacima iz katastra, tvrtka Titan Commerce je vlasnik kuće i pripadajućeg zemljišta postala još u listopadu 2018. godine, ali su građevinski radovi počeli prije otprilike dva mjeseca. Nije poznato koliku je cijenu tvrtka sina Darinka Dumbovića platila za staru kuću i zemljište ukupne veličine 733 četvorna metra, s obzirom na to da ni nakon nekoliko poziva i molbi nismo uspjeli dobiti uvid u kupoprodajni ugovor između tvrtke Titan Commerce i prijašnjih vlasnika čije ime nije navedeno u povijesnom izvatku u zemljišnim knjigama. No kroz razgovor s lokalnim agencijama za nekretnine, ali i nekim ljudima koji žive u neposrednom susjedstvu Dumbovićeve nove kuće, može se saznati da su cijene zemljišta i nekretnina u tom dijelu Poreča posljednjih godina u stalnom rastu te da je Žbandaj postao posebno popularan za mlade obitelji, s obzirom na to da je u tom mjestu nedavno sagrađena osnovna škola, a uskoro se otvara i novi, moderni vrtić. Upravo zato je cijena građevinskog zemljišta posebno narasla pa za parcele poput ove, koja je od 2018. u vlasništvu tvrtke Titan Commerce, vlasnici traže i do 100 tisuća eura, a cijene kuća kreću se između 200 i 500 tisuća eura, ovisno o veličini i opremljenosti samih nekretnina.

 

Po podacima iz katastra, tvrtka Titan Commerce je vlasnik kuće i pripadajućeg zemljišta postala još u listopadu 2018. godine, ali su građevinski radovi počeli prije otprilike dva mjeseca

 

Nacional je pokušao stupiti u kontakt i s Darkom Dumbovićem i s petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem, međutim, oni nisu odgovarali na naše pozive i poruke. Zanimljivo je da su mediji već pisali o poslovnoj povezanosti tvrtke Titan Commerce i Grada Petrinje, zbog čega je Darinko Dumbović bio i optužen za pogodovanje, ali i sukob interesa jer je tvrtka u vlasništvu njegova sina ekstenzivno potpisivala unosne ugovore s Gradom Petrinjom, a vjerojatno je tim novcem sada krenula u gradnju kuće na atraktivnom zemljištu u neposrednoj blizini Poreča.

Naime, Dumboviće se optuživalo da su u Petrinji stvorili svojevrsni kartel u kojem poslove dobiva jedino tvrtka Titan Commerce koju su osnovali sin i snaha Darinka Dumbovića, i to nedugo nakon što je on postao gradonačelnik Petrinje. O poslovima između oca i sina Dumbović za emisiju Nove TV „Provjereno“ nedavno je govorio jedan Petrinjac koji je na njihov račun iznio teške optužbe, a zbog cijele priče postupak protiv Dumbovića pokrenulo je i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Na mjestu stare kuće u Žbandaju kraj Poreča nedavno je počela gradnja nove kuće na parceli koja je u vlasništvu tvrtke Titan Commerce Darka Dumbovića. PHOTO: Nacional

 

Darko Dumbović je sa svojom suprugom pokrenuo Titan Commerce dvije godine nakon što je Dumbović pobijedio na izborima, a godinama posluju s gradskim tvrtkama, pa i nakon potresa u prosincu prošle godine. U sudskom registru danas se kao osnivač i direktor spominje samo Darko Dumbović, a njegova je supruga brisana i kao prokurist i kao direktorica. Za to vrijeme drugi poduzetnici u Petrinji tvrde da pored njih ne mogu dobiti posao. U međuvremenu, Titan Commerce je tijekom godina zaradio milijune. Za 2019., primjerice, prijavili su 8,2 milijuna kuna prihoda i nešto više od pola milijuna kuna dobiti, a fakture iz gradskih tvrtki počele su curiti u vrijeme prirodne katastrofe, kada je Titan Commerce angažiran na brojnim poslovima u obnovi Petrinje. Problematičnim se čini i to što je u gradskoj tvrtki Privreda, s kojom Titan Commerce posluje, Dumbović član skupštine. Sam Dumbović tvrdi da je sve čisto, a upitan hoće li to potkrijepiti zatraže li nadležna tijela dokumentaciju, za Novu TV je u veljači izjavio da će “učiniti sve što treba”.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović je zbog veza grada Petrinje i tvrtke Titan Commerce bio prijavljen i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. PHOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

 

Zanimljivo je i da su tijekom posljednjih šest godina u stečaju i likvidaciji, a s više od tri milijuna kuna nikad plaćenih dugovanja, završile druge dvije obiteljske tvrtke Dumbovićevih, dok Titan Commerce danas u vlasništvu ima i tri vrijedne parcele u poduzetničkoj zoni Mošćenica, istoj onoj u kojoj je Grad nedavno kupio zemljište po devet puta većoj cijeni nego što je istu zemljišnu česticu prodao prije pet godina. Svih četvero članova obitelji, Darinko i supruga mu Dubravka te sinovi Darko i Ivan, bili su vlasnici obiteljskog poduzeća Dumbović d.o.o. u Starčevićevoj 35, odnosno pekarnice kojom su putem te pravne osobe upravljali od 2002. godine, u vrijeme kada je Darinko bio petrinjski dogradonačelnik, pisao je nedavno Jutarnji list.

Stečajni postupak nad tvrtkom otvoren je 2014., direktorica poduzeća tada je bila Dubravka Dumbović, a Darinko je iza sebe već imao godinu gradonačelničkog mandata. Dvije godine poslije zaključen je stečajni postupak, a nijedan od vjerovnika koji su od posrnulog poduzeća potraživali gotovo dva milijuna kuna, nije uspio spasiti ni kune. Nije stečajni upravitelj uspio naplatiti ni potraživanje od 665.000 kuna prema Dum-Peku, poduzeću također u vlasništvu Dumbovićevih, sa sjedištem na adresi Starčevićeva 35, istoj onoj na kojoj je registrirana i tvrtka Titan Commerce. Dum-Pek je osnovala Dumbovićeva snaha Nikolina Kovačević, udana Dumbović, a onda ga je preuzeo njezin suprug, Darinkov sin Darko. Poduzeće je također završilo u stečaju, na prijedlog Fine 2016. godine, kada je iza sebe imalo dvije i pol godine blokade računa i 1,2 milijuna kuna dugovanja državi i dobavljačima.

 

Dumboviće se optuživalo da su u Petrinji stvorili svojevrsni kartel u kojem poslove dobiva jedino tvrtka Titan Commerce, koja je osnovana nedugo nakon što je Darinko Dumbović postao gradonačelnik

 

Gradonačelnikov sin Darko Dumbović također je završio pred vratima osobnog bankrota, barem na papiru, jer je Fina prošle godine podnijela svoj zahtjev Sudu u Petrinji. Međutim, dok se na jednoj strani događao krah njihovih dvaju poduzeća, isti su ljudi s trećom tvrtkom, Titan Commerceom koji su 2015. osnovali Nikolina i Darko Dumbović, okretali milijune. Prema dostupnim podacima, Titan Commerce je u 2019., dakle godini u kojoj je zaključen stečaj Dum-Peka, ostvario prihod od čak 8,2 milijuna kuna, tri milijuna kuna više nego godinu prije. Cijelo to vrijeme tvrtka Dumbovićeva sina posluje s Gradom, pa je tako u posljednje tri godine Titan Commerce u poslovima s dvama gradskim poduzećima, Privredom i Komunalcem, ostvario gotovo milijun i pol kuna prometa, a pitanje je koliko će te cifre narasti kada se pribroje svi radovi ostvareni na obnovi Petrinje u proteklih nekoliko mjeseci. Za to vrijeme tvrtka bankrotiranog Darka Dumbovića krenula je s gradnjom kuće u samoj blizini jednog od najvećih turističkih središta Hrvatske.

Satelitska snimka čestice u mjestu Žbandaj, nedaleko od Poreča, koju je 2018. kupila tvrtka Titan Commerce u vlasništvu Darka Dumbovića, što potrđuje i izvadak iz zemljišnih knjiga (desno)

Komentiraj