FaH

TVRDOGLAVI PREMIJER: Cipras i dalje poziva Grke da kažu “ne” na referendumu

Grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je u srijedu Grke da odbiju sporazum o mjerama štednje u zamjenu za nove zajmove, te time dodatno umanjio izglede za popravljanje odnosa s partnerima u Europskoj uniji prije nedjeljnjeg referenduma koji bi mogao odlučiti o grčkoj budućnosti u Europi.

Manje od 24 sata nakon što je napisao pomirbeno pismo vjerovnicima tražeći novi zajam, Cipras je opet zauzeo borbeni stav u televizijskom obraćanju.

Grčku se “ucjenjuje”, kazao je on demantirajući priče da bi mogao odgoditi referendum, opozvati ga ili pozvati Grke da glasaju “za”.

“Glas protiv je odlučan korak prema boljem sporazumu koji namjeravamo potpisati odmah nakon rezultata referenduma u nedjelju”, rekao je Cipras odbacivši opetovana upozorenja europskih partnera da će referendum u stvari biti glasovanje o tome hoće li Grčka ostati u eurozoni ili će vratiti drahmu.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk uzvratio je objavom na Twitteru: “Europa želi pomoći Grčkoj, ali ne može pomoći nekome tko to ne želi. Pričekajmo rezultate grčkog referenduma.”

  • Manje od 24 sata nakon što je napisao pomirbeno pismo vjerovnicima tražeći novi zajam, Cipras je opet zauzeo borbeni stav u televizijskom obraćanju.

 

Ministri financija eurozone održali su jednosatnu telefonsku konferenciju u srijedu kako bi razmotrili ponudu Ciprasa od noći ranije, ali su bili odlučni u tome da neće biti daljnjih razgovora sve dok se ne održi referendum.

“Vratit ćemo se na vaš zahtjev za pružanjem potpore financijske stabilnosti Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) tek nakon referenduma i na temelju njegova ishoda”, napisao je predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem u pismu Ciprasu.

Direktorica MMF-a Christine Lagarde rekla je u intervjuu za Reuters da će ona htjeti vidjeti reforme prije otvaranja razgovora o bilo kakvom novom paketu pomoći.

U svom pismu upućenom vjerovnicima, koje je Reuters dobio na uvid, Cipras je pristao na većinu njihovih zahtjeva i zatražio je novi zajam od 29 milijardi eura za pokrivanje dugova u iduće dvije godine.

Međutim, čak i ako se pregovori nastave nakon referenduma, Njemačka i druge zemlje jasno su rekle da će bilo kakvi razgovori o novom programu pomoći morati početi od nule i s drukčijim uvjetima.

“Ova vlada nije učinila ništa otkako je došla na vlast”, rekao je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u Bundestagu optuživši Atenu da nije ispunjavala svoje obveze.

“Ne možete očekivati od nas da razgovaramo s njima u ovakvoj situaciji”, kazao je.

Francuski ministar financija Michel Sapin, jedan od najjačih simpatizera Grčke u eurozoni, rekao je za radio RTL da je “cilj postići dogovor prije referenduma ako je moguće… ali je to užasno komplicirano”.

Lagarde je odbila govoriti o tome smatra li Ciprasa pouzdanim partnerom, ali je rekla da MMF želi vidjeti dokaze reformi prije razgovora o mogućem novom programu pomoći.

Grčka je ovoga tjedna zatvorila svoje banke i uvela kontrole prometa kapitala te ograničila iznos novca koji se može podići na bankomatima kako bi spriječila da građani isprazne banke.

Komentiraj