Tvornica za proizvodnju peleta koju posjeduje britanska tvrtka Drax u SAD-u optužena za zagađivanje zraka

Američka tvornica koja proizvodi pelete, u vlasništu britanske tvrtke Drax, prekršila je ograničenja onečišćenja zraka u Mississippiju.

Odjel za kvalitetu okoliša Mississippija (MDEQ) pisao je tvrtki Amite BioEnergy obavještavajući tvrtku u vlasništvu Draxa da je prekršila pravila o emisijama. Obavijest o kršenju navodi da, iako je tvornici dopušteno “raditi kao manji izvor opasnih onečišćenja zraka”, pregled izvješća o praćenju kvalitete zraka pokazao je da je tvornica bila “veliki” izvor opasnih onečišćenja od siječnja 2021. do kraja prošle godine.

Postrojenje u Glosteru, Mississippi, pretvara drvenu masu dopremljenu iz južnih država SAD-a u drvene pelete, koje se spaljuju kao gorivo za biomasu u Draxovoj ogromnoj elektrani u Selbyju, Sjeverni Yorkshire. Održivost Draxovih operacija sve je više pod nadzorom zastupnika i boraca za zaštitu okoliša.

Godine 2021. Amite je kažnjen s 2,5 milijuna dolara nakon što je prekršio pravila o onečišćenju zraka. Nije jasno hoće li najnovije kršenje dovesti do financijske kazne. U obavijesti o kršenju, izdanoj u ožujku, navodi se da je tvrtki bilo dopušteno godišnje emitirati 24 tone opasnih tvari u zraka na godišnjoj osnovi, ali je izbacivanje doseglo čak 37 tona između siječnja 2021. i prosinca 2022. vrhunac u srpnju 2022. MDEQ je stoga zatražio od Amitea objašnjenje i radnje koje je poduzeo da ispravi to kršenje dogovorenih količina.

Kao odgovor, Drax je ustvrdio da je proizvodnja peleta relativno mlada industrija, dodajući: „Nekoliko postrojenja za drvene pelete, ne samo Amite BioEnergy, u početku su podcijenile emisije u vezi s izdavanjem dozvola tim postrojenjima. Amite BioEnergy ima povijest brzog djelovanja kako bi ažurirao emisije i dozvole nakon otkrića novih faktora emisije i novih informacija koje se odnose na druga postrojenja za proizvodnju peleta.” Amite je tvrdio da, prema njegovoj analizi, proizvodni pogon i njegova emisija štetnih tvari u zrak nije bila usklađena samo u kratkom razdoblju i to između kraja listopada i početka studenog 2021.

Energetski regulator Velike Britanije, Ofgem, pokrenuo je istragu, koju će provesti američka konzultantska grupa Black & Veatch, o tome jesu li Draxove operacije usklađene s pravilima održivosti biomase. Prošle je godine vlada Velike Britanije optužena za financiranje “ekološkog rasizma” na jugu SAD-a davanjem subvencija Draxu. Tvrtka, čija je vrijednost na burzi veća od 2 milijarde funti, primila je 617 milijuna funti državnih subvencija 2022. godine.

U SAD-u, Matt Williams, aktivist za Cut Carbon Not Forests i zagovornik Vijeća za obranu prirodnih resursa, rekao je o Draxu: “Već je jednom kažnjen. Ali kazna od 2 milijuna dolara je sitniš za tvrtku koja svake godine prima stotine milijuna funti subvencija tvrdeći da je ‘zelena’. Sada to ponovno radi. “Spaljivanje drveća u elektranama ne bi trebalo biti dio našeg energetskog sustava. Vlada Velike Britanije mora prestati davati milijarde funti subvencija tvrtkama poput ove koje truju zrak ljudima, pogoršavaju klimatske promjene i uništavaju šume.”

Glasnogovornik Draxa rekao je da je u siječnju 2022. konzultant za okoliš pregledao njegove izračune onečišćenja zraka i “uočio neka odstupanja” prije nego što je tvrtka kontaktirala MDEQ kako bi “fino prilagodila” izračune i ažurirala očitanja. Glasnogovornik je rekao: “Drax je poduzeo brzu korektivnu akciju kao odgovor i radio s MDEQ-om na rješavanju problema i dostavio im točna izvješća i zahtjeve za izdavanje dozvola. Nastavljamo surađivati ​​s vodećim konzultantima za zaštitu okoliša kako bismo osigurali da pratimo i izvješćujemo o usklađenosti s dozvolama na strog i transparentan način Sigurnost naših ljudi i zajednica u kojima poslujemo naš je prioritet i vrlo ozbiljno shvaćamo našu odgovornost prema okolišu.”

Tvrtka je izvijestila o godišnjoj dobiti od 731 milijuna funti u 2022., u odnosu na 398 milijuna funti godinu prije, a prošli je mjesec rekla da će ulagačima dati 150 milijuna funti putem otkupa dionica. Prošlog tjedna Drax je investitorima rekao da planira značajno širenje u SAD-u, piše Guardian.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner