TUŽNE VIJESTI Preminuo je Donald Sutherland: Nikad ga nije uplašila uloga, dobra, loša ili ružna

Autor:

Premiere of 20th Century Fox's "Ad Astra".
The Cinerama Dome, Hollywood, California.EVENT  September 18, 2019.
18 Sep 2019
Pictured: Donald Sutherland.,Image: 471747988, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Pictured: Cory Hardrict, Credit line: AXELLE/BAUER-GRIFFIN / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

AXELLE/BAUER-GRIFFIN / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Hollywoodska zvijezda Donald Sutherland preminuo je u 88. godini nakon duge bolesti.

Njegov sin, Keifer, potvrdio je očevu smrt.

“Teška srca vam kažem da je moj otac, Donald Sutherland, preminuo. Osobno ga smatram jednim od najvažnijih glumaca u povijesti filma. Nikad ga nije uplašila uloga, dobra, loša ili ružna. Volio je ono što je radio i radio je ono što je volio, i nikad se ne može tražiti više od toga. Dobro proživljen život”, istaknuo je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kiefer Sutherland (@kiefersutherland)

Rođen je u Kanadi, 17. srpnja 1935., a karijera mu je trajala preko 50 godina. Neke od najzapaženijih Sutherlandovih uloga uključuju atipične ratnike iz filmova kao Dvanaestorica žigosanih, M*A*S*H i Zlato za odvažne, ili detektiva iz trilera Klute.

U novije vrijeme glumio je u američkoj televizijskoj seriji Dirty Sexy Money, ali i u franšizi Igre gladi.

Nevjerojatno, Sutherland nikada nije bio čak ni nominiran za konkurentskog Oscara, iako je Akademija filmske umjetnosti i znanosti nadoknadila propust dajući mu počasni kipić u studenom 2017. na dodjeli Governors Awards.

“Moja prva ponuda za film bila je 1962. godine”, rekao je za GQ u priči koju je često prepričavao: “Išao sam na audiciju za producenta, pisca, redatelja. Došao sam kući i rekao svojoj prvoj ženi: ‘Mislio sam da je sve prošlo dobro’. Nikad ne želiš reći da si bio dobar prije nego išta saznaš. Sljedećeg jutra svi su telefonirali i govorili kako je divno audicija je bila. A onda je producent rekao: ‘Toliko smo te zavoljeli, htjeli smo objasniti zašto te nismo odabrali. Oduvijek smo o liku razmišljali kao o tipu iz susjedstva i ne mislimo da izgledaš kao da si ikada živio s nekim u susjedstvu”.

Rekao je da je bio nesvjestan svog izgleda. Kada je pitao mamu je li zgodan, ona je odgovorila: “Tvoje lice ima karakter.”

Godine 1995. osvojio je Emmyja i Zlatni globus za svoju izvedbu sovjetskog policajca u HBO-ovom telefilmu Citizen X. Dobio je Globus za ulogu ministra obrane Lyndona Johnsona Clarka Clifforda u HBO-ovoj miniseriji Path to War iz 2002..

Sutherland je bio oženjen i razveden od glumica Lois Hardwick i Shirley Douglas (majka Kiefera i njegove sestre blizanke Rachel) prije nego što je 1972. godine počeo ljubavnu vezu s glumicom Francine Racette, s kojom je ostao do smrti.

Iza njega je ostalo četvero djece – glumci Kiefer Sutherland, Rossif Sutherland i Angus Sutherland te izvršni direktor CAA Roeg Sutherland; četvero unučadi.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.