TUŽNE BROJKE: Europa baca oko 22 milijuna tona hrane godišnje, najgori Britanci

Marijan Susenj/PIXSELL

Danas objavljeno istraživanje pod sponzorstvom Europske komisije otkriva da EU godišnje baca 22 milijuna tona hrane i da su pritom najrastrošniji Britanci.

Istraživanje objavljeno u žurnalu Environmental Research Letters analizira podatke iz šest zemalja u pokušaju da procjeni ukupan gubitak vode, dušika i drugih prirodnih izvora kroz bacanje hrane, a rezultati sugeriraju da se 80 posto prehrambenih proizvoda baca bezrazložno.
Istraživački tim kaže da je analiza provedena na temelju podataka iz Britanije, Nizozemske, Danske, Finske, Njemačke i Rumunjske jer druge članice EU nemaju pouzdanih podataka.

Kao najveći “izgrednik” se navodi Britanija, dok hranu najmanje bacaju Rumunji, prenosi Reuters.

Među hranom koja ponajviše propada su voće, povrće i žitarice, a istraživači kažu da je ponajbolji put prema racionalnijoj budućnosti edukacija potrošača koji bi pažljivije trebali planirati prehranu.

“Na neki način je dobro da se ovo bacanje može izbjeći, jer to znači da nešto možemo poduzeti,” rekao je Davy Vanham iz Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije. “Mnogo hrane je još uvijek ‘dobro’, ali se baca nakon isteka roka upotrebe”.

Komentiraj