EPA/PAMELA BAKER-MASSON

TUŽNA VIJEST Manje mladunče pande iz Washingtona nije preživjelo

Jedna od dvije pande nedavno rođene u Nacionalnom zoološkom vrtu u Washingtonu, uginula je, potvrdio je zoološki vrt. Manje mladunče pande stavljeno je u inkubator jer je majka, Mei Xiang, imala problema sa brigom oko oba mladunca.

Osoblje zoološkog krenulo je odnijeti mladunče iz inkubatora na hranjenje kod majke, kada su primjetili da se boti. “Kada smo shvatili da neće preživjeti, bili smo shrvani”, kaže osoblje.

Mladunče je imalo problema s dišnim putevima, a antibiotici i druge tekućine nisu mu mogli pomoći. “Bili smo optimistično, mislimo da je Mei radila sve ispravno. Pokušavala je brinuti se za oboje istobremeno. Bilo je dana kada se činila više zainteresiranom za jedno mladunče, ali to se događalo kod oboje djece”, rekao je glavni veterinar zbog glasina da je preferirala jedno mladunče nad drugim.

 

  • Službeni uzrok smrti nije objavljen. Manje je mladunče težilo 86 grama na rođenju, dok je veće imalo 138 grama. Njihova majka, 17-godišnja Mei xiang teška je 108 kilograma. Inače je majka još dvoje pandi – 10-godišnji Tai Shan vratio se u Kinu, dok je Bao Bao proslavila svoj drugi rođendan.

 

Divovske pande jedne su od najugroženiji vrsta na svijetu i vrlo ih je teško odgajati u zatočeništvu. Nacionalni ZOO u Washingtonu jedan je od samo četiri zoološka vrta u SAD-u koji ima pande, koje su na posudbi iz Kine.

Komentiraj