TUŽNA PETA OBLJETNICA Duh pokolja u školi Sandy Hook i dalje proganja Ameriku

Od svih masovnih ubojstava vatrenim oružjem koja su se zadnjih godina dogodila u Sjedinjenim Državama, ono počinjeno u osnovnoj školi Sandy Hook najviše je zaprepastilo javnost zbog velikog broja ubijene djece. Sjećanja na taj tragičan događaj u gradiću Newtownu u Connecticutu i dalje proganjaju.

“Ljudi me pitaju kako je Sandy Hook danas. Sandy Hook se nikada neće oporaviti. Ondje stvari više nikada neće biti iste”, izjavio je prošlog tjedna u Chris Murphy, demokratski senator iz Connecticuta, malene savezne države u Novoj Engleskoj.

Pokolj u školi u gradiću Newtownu dogodio se 14. prosinca 2012. ujutro. Adam Lanza (20) je u svom krvavom pohodu prvo ubio majku u njihovu domu, a zatim upao u školu noseći jurišnu pušku Bushmaster AR-15 i dva pištolja.

Pucajući po hodnicima i po razredima ubio je 20 djece stare šest i sedam godina i šest žena koje su radile u školi. Lanza je ispalio više od 150 metaka, prije nego li je presudio i samome sebi.

U Americi koja je još vidala rane od prijašnjih pokolja u školama kao što su Columbine 1999. i Virginia Tech 2007., ovaj put je udarac bio još teži jer su žrtve bile najmlađi školarci.

Predsjednik Barack Obama u obraćanju javnosti briznuo je u plač i poručio kako će Amerika “morati ozbiljno raditi na sprječavanju tragedija poput ove”.

No velika očekivanja nakon pokolja nisu se ostvarila: još nema ništa od zakonodavne reforme koja bi postrožila uvjete za nošenje najopasnijeg, automatskog oružja i zahtijevala policijsku i psihološku provjeru kod svake prodaje oružja.

Nacrt zakona kojemu se protivi Nacionalna udruga za vatreno oružje (NRA) nije prošao u Kongresu u travnju 2013. Od tada se gotovo ništa nije promijenilo, osim lokalnih mjera koje donose gradovi i savezne države.

No nakon događaja u Newtownu škole su postale svjesne svoje ranjivosti pa se od 2012. više pozornosti pridaje sigurnosnim mjerama i obuci zaštitara. Usto su škole bolje povezane s mjesnom policijom.

Sada svaki školarac u Americi uči kako se ponašati u slučaju “napada vatrenim oružjem”, a osoblje se obučava kako se zabarikadirati u razredu.

Važnost takva pristupa potvrdila se nedavno u stvarnosti: prošlog mjeseca teško naoružana psihički poremećena osoba nije uspjela ući u osnovnu školu Rancho Tehama na sjeveru Kalifornije jer su se djeca i učitelji na vrijeme sklonili zahvaljujući proceduri koju je učiteljica dugo ponavljala s djecom.

Komentiraj