Državno odvjetništvo podnijelo je žalbu protiv presude splitskog Županijskog suda iz travnja kojom su bivši upravitelj vojnog zatvora Kuline u Šibeniku Damir Boršić i bivši čuvar Miroslav Periša nepravomoćno osuđeni na po dvije godine zatvora zbog ratnog zločina protiv civila.

“Županijsko državno odvjetništvo u Splitu prvostupanjsku presudu pobija zbog odluke o kazni smatrajući izrečenu kaznu preblagom i zbog odluke o troškovima kaznenog postupka”, izvijestilo je tužiteljstvo na svojoj internetskoj stranici.

Boršiću i Periši sudilo se zbog ratnog zločina protiv četvero civila koji su tijekom lipnja i srpnja 1993. dovedeni u Kuline gdje su bili izloženi brutalnom fizičkom mučenju koje je uključivalo seksualno zlostavljanje i višekratna silovanja.

U optužnici je stajalo da su zatvorenike u Kulinama tukli rukama, nogama, gumenim palicama i raznim drugim sredstvima, jednog od muškaraca tjerali su da se skida gol i saginje, upaljačem su mu palili bradu, zalijevali ih hladnom vodom, prisiljavali na oralni seks, a jednu od zatočenih žena zatvorski čuvari i druge nepoznate osobe navodno su silovale desetak dana.

Dio optužbi potkrijepljen je izjavama svjedoka, a kazna je, kako su nakon presude prenijeli mediji, bila manja od zakonom predviđene zbog niza olakotnih okolnosti.

Komentiraj