Tužiteljstvo BiH proširuje istragu o organiziranju neustavnog referenduma

fah

Tužiteljstvo Bosne i Heregovine proširuje istragu o organiziranju nezakonitog referenduma u Republici Srpskoj provedenog 25. rujna, a status osumnjičenika, uz predsjednika RS Milorada Dodika, ima i Milan Petković, jedan od članova provedbenog povjerenstva, objavili su u srijedu lokalni mediji.

Televizija RS (RTRS) objavila je presliku poziva kojega je Petković dobio s uputom da se u sjedištu Tužiteljstva BiH u Sarajevu pojavi 10. listopada.

U pozivu stoji kako je pozvan na saslušanje radi ispitivanja “u predmetu protiv Milorada Dodika zbog kaznenog djela neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH”.

Predsjednik RS Dodik trebao je, kao prvoosumnjičeni u ovoj istrazi, dati iskaz 3. listopada, no on se tada nije pojavio u sjedištu Tužiteljstva BiH.

Prije toga je izjavio kako nema namjeru ići u Sarajevo jer se tamo ne osjeća sigurnim, a ponudio je da se s tužiteljem sastane negdje na teritoriju RS i tamo dade iskaz.

Iz Tužiteljstva BiH najavili su kako će Dodiku biti upućen novi poziv za saslušanje.

Neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH kazneno je djelo za koje je zapriječena zatvorska kazna u rasponu od šest mjeseci do pet godina.

Iako je Ustavni sud BiH 2015. godine proglasio neustavnim 9. siječnja kao dan RS, vlasti tog entiteta ovu su presudu ignorirale, a umjesto provedbe obvezujuće presude odlučili su raspisati referendum kojim bi osporili autoritet Ustavnog suda.

Taj je sud krajem rujna konstatirao da njegova presuda nije izvršena i o svemu izvijestio Tužiteljstvo BiH kako bi ono poduzelo mjere sukladno zakonu koji sankcionira ovakvo ponašanje.

Komentiraj