Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je podignulo optužnicu za ratne zločine protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Republike BiH Jusufa Pušine i zapovjednika posebne postrojbe MUP-a RBiH Dragana Vikića te još dvije osobe koje tereti za ubojstvo zarobljenih pripadnika bivše JNA počinjeno 1992. u Sarajevu.

Uz Pušinu (67) i Vikića (61) optuženi su i Nermin Uzunović (59) te Mladen Čović (46), potvrđeno je iz sjedišta bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva u Sarajevu.

Optužnica se odnosi na ubojstvo osam pripadnika JNA koji su u travnju 1992. zarobljeni nakon što se u predgrađu Sarajeva pokvario transporter koji je bio raspoređen radi napada na naselje Dobrinja.

Ti su vojnici predani policiji a istragom je utvrđeno kako su ih pripadnici MUP-a RBiH potom strijeljali u Velikom parku u središtu Sarajeva. Trupla ubijenih vojnika potom su sklonjena s ciljem prikrivanja dokaza. Do danas su pronađeni tijelovi kostura dvojice ubijenih a za posmrtnim ostacima drugih ubijenih još se traga.

Optuženi se terete za kršenje Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika.

Pušina i Vikić za taj se zločin terete po zapovjednoj odgovornosti  a Uzunović i Čović kao izravni sudionici likvidacije.

Pušina i Čović, kako se navodi, bili su informirani o zločinu ili su osobno svjedočili počinjenju nakon čega su propustili uhititi, procesuirati i sankcionirati počinitelje i spriječiti uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.

Tužiteljstvo BiH u ovom predmetu provelo je dugotrajnu, detaljnu i temeljitu istragu u kojoj je saslušano više desetaka svjedoka a prikupljena je velika količina dokaznog materijala.

Ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu tužiteljstvo će krivnju optuženih dokazivati pozivanjem više od 80 svjedoka i prilaganjem oko 400 stranica dokaznog materijala.

Komentiraj