Tužiteljstvo BiH istražuje premijera RS zbog sudjelovanja u srebreničkom genocidu

 

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine istražuje premijera Republike Srpske Radovana Viškovića zbog navodnog sudjelovanja u genocidu u Srebrenici, objavio je Radio Slobodna Europa (RSE).

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je tu informaciju za RSE nakon što je Memorijalni centar Srebrenica (MMC) 17. rujna pozvao tu instituciju “da pokrene istragu o kaznenoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića zbog njegove uloge u premještanju masovnih grobnica”.

MMC poziva se na iskaz zaštićenog svjedoka na Sudu BiH, ali i na iskaze još nekih svjedoka, među kojima su neki svjedočili i pred Haškim sudom.

MMC je objavio kako “istragu traže vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine naveo da mu je ‘R.V. nudio novac da premješta masovne grobnice’.”

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, kazao je za RSE kako je nedopustivo da netko na tako važnoj dužnosti bude opterećen tom vrstom hipoteke, te zatražio da se istraži Viškovićeva ratna uloga u genocidu u Srebrenici.

„Radovan Višković je, prema izjavama svjedoka pred Sudom BiH i prema izjavama svjedoka Tužiteljstva i prema izjavama svjedoka odbrane pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Haagu, bio i u Potočarima i u Srebrenici u srpnju 1995. godine. U najmanje jednom slučaju sudjelovao je u organizaciji transporta zarobljenika, najvjerojatnije na neko od mjesta zatočenja, odnosno mjesta pogubljenja, i sudjelovao u takozvanoj operaciji asanacije, odnosno prekopavanja masovnih grobnica i prikrivanja dokaza o genocidu“, kazao je Suljagić za RSE.

Tužiteljstvo BiH potvrdilo je za RSE da je Posebni odjel za ratne zločine formirao predmet koji se odnose na više osoba, uključujući i Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske. “Mi od ranije imamo predmet koji se odnosi na više osoba, između ostalog i na navedenog. Ne možemo davati više detalja, a imamo prijavljenih više od 4.100 osoba u posebnom Odjelu za ratne zločine iz svih krajeva BiH”, navedeno je u pisanoj izjavi glasnogovornika Tužiteljstva BiH Borisa Grubešića.

 

Komentiraj