Tužan Božić u Indoneziji, na Tibetu slave samo starci

Pixabay

Božić se slavi diljem svijeta, i u državama koje nisu većinski kršćanske, ove godine u znaku cunamija, zagađenja zraka i dugo čekane slobode od radikalizma.

Indonezijski okrug Carita Božić je obilježio u tuzi zbog više od 400 poginulih u cunamiju koji je u ponedjeljak pogodio otoke Javu i Sumatru.

Pretpostavlja se da su ga izazvala podvodna klizišta koja je pokrenula erupcija vulkana Anak Krakatau.

Umjesto slavlja i razmjene poklona, pastorica Rusman Anita Sitorus predvodila je uplakano bdijenje na misi u svojoj malenoj crkvi.

“Svake godine planiramo manje božićno slavlje, no ova je godina drugačija zbog cunamija”, kaže pastorica.

Ta je katastrofa lokalno stanovništvo podsjetila na cunami koji je nakon potresa 26. prosinca 2004. ubio 226 tisuća ljudi u 14 država, od čega 120 tisuća u Indoneziji.

Irak

Irački kršćani tiho su proslavili Božić u sigurnijim uvjetima, gotovo godinu dana nakon što je Bagdad objavio pobjedu nad militantima Islamske države koji su prijetili da će dokrajčiti njihovu dvije tisuće godina dugu povijest u toj zemlji.

Kršćanstvo u Iraku postoji od prvog stoljeća poslije Krista, kad su apostoli Toma i Tadej navodno propovijedali Evanđelje na plodnim poljima uz rijeke Tigris i Eufrat.

Irak je dom katolika i pravoslavaca, što pokazuje njegovu etničku i vjersku raznolikost. No rat i sektaški sukobi smanjili su iračku kršćansku populaciju s 1,5 milijuna na 400 tisuća, nakon invazije predvođene SAD-om 2003. godine.

Poslije osvajanja Islamske države 2014. i brutalnog trogodišnjeg rata koji je uslijedio njihov je broj dodatno pao, no ne zna se koliko ih je trenutno.

Bagdad je Božić proglasio državnim blagdanom, a vjernici su poručili kako su ouni nade, nakon poboljšanja životne i sigurnosne situacije.

Tibet

Krščani u Tibetu žale se kako im se pridružuje sve manje ljudi. Usprkos velikom broju starijih vjernika, čelnici tamošnje Crkve ističu kako ona nije toliko popularna kod mladih.

“U ova vremena postoji prava kriza vjere. Zapravo nam se nije pridružila nijedna mlada osoba”, kazao je Yao Fei, svećenik u selu Cizhong.

“To me jako brine”, dodao je svećenik sela koje gleda na rijeku Mekong.

Cizhong se nalazi šest sati vožnje od turističke atrakcije Shangri-la u provinciji Yunnan. Mjesto je pretežno katoličko od 19. stoljeća kad su francuski misionari sagradili crkvu i preobratili lokalne tibetanske budiste.

Za 77-godišnju Ruannu katolička je vjera neupitna. “Od rođenja odlazim u crkvu i čitam svete spise na tibetanskom”, otkrila je.

U njezinu selu se na božićno jutro okupilo oko 200 starijih stanovnika, manje nego prošlih godina.

Katoličke običaje u tom mjestu otežavaju politika i ekonomski razvoj, tvrdi nekoliko građana i Yao. Izvan crkve stoji natpis koji poziva ljude da “slušaju što im govori partija, budu zahvalni na njezinoj dobroti i da ju prate”.

Kineski ustav omogućava vjerske slobode, no otkad je prije šest godina na vlast stupio predsjednik Xi Jinping, vlasti su pojačale kontrolu nad religijom i zahtijevaju odanost Komunističkog partiji.

Indija

Mnogi stanovnici New Delhija ove su godine morali slaviti Božić zatvoreni u svoje domove jer je kvaliteta zraka proglašena opasnom četvrti dan zaredom, što je najveća kriza uzrokovana smogom ove godine.

Dužnosnici predviđaju da će trajati još tri dana zbog neuobičajeno hladnog i nepomičnog zraka. U ponedjeljak su izdali trodnevno upozorenje zbog kojeg su zatvorene tvornice i zabranjeni građevinski radovi.

“Usprkos božićnom slavlju i državnom prazniku, radije ćemo ostati doma zbog zagađenja”, kazao je financijski savjetnik Amit Azad. Ovaj je tjedan kupio pročišćivač zraka nakon što je zbog smoga počeo kašljati.

Delhi je jedan od najgorih gradova na svijetu po kvaliteti zraka koja se pogoršala zbog sve većeg broja automobila i proizvodnje energije na ugljen.

Komentiraj