Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk  upozorio je u srijedu na političko ispitivanje kojem je bio izložen na sudu u Varšavi, gdje je saslušavan osam sati kao svjedok u istrazi o dvojici bivših šefova vojne protušpijunaže.

“Cijela ta afera nosi političko obilježje”, rekao je novinarima Tusk na izlasku sa suda. Ispitivan je iza zatvorenih vrata. Bivši poljski premijer je odbio otkriti pojedinosti svoje izjave, ali je naglasio da je došao prije svega iz poštovanja prema poljskoj državi.

Tusk je pozvan da svjedoči u istrazi protiv bivših čelnika vojne protuobavještajne službe (SKW) koje se sumnjiči za suradnju sa stranim obavještajnim službama bez potrebnog odobrenja premijera, što je Tusk bio u to vrijeme.

Predsjednik Europskog vijeća je također rekao da je informirao državnog odvjetnika da prema europskom zakonu, ima potpuni imunitet i upozorio da će ga upotrijebiti ukoliko smatra da je istraga usmjerena kako bi ga se spriječilo ili mu se zabranilo vršenje njegovih dužnosti.

“Nadam se da do toga neće doći, ali ako hoće, neću oklijevati iskoristiti imunitet”, naglasio je bivši liberalni premijer. Tusk, protivnik predsjednika nacionalističke stranke Pravo i pravda na vlasti, Jarosalwa Kaczynskog već je bio pozvan svjedočiti zbog te afere sredinom ožujka, ali nije mogao doći u Varšavu zbog obveza u Europskom parlamentu.

Poziv mu je stigao nekoliko dana nakon što je ponovo izabran na funkciju predsjednika Europskog vijeća, sa 27 glasova za i jednim protiv koji je uložila Poljska.

Komentiraj