Tusk optužuje poljsku vladu da provodi rusku strategiju podrivanja EU-a

Predsjednik Europske pučke stranke i bivši premijer Poljske Donald Tusk optužio je u ponedjeljak poljsku vladajuću stranku Pravo i Pravda (PiS) da podupire rusku strategiju podrivanja Europske unije.

“Sve, naglašavam sve, što poduzima PiS točno se uklapa u rusku strategiju razbijanja EU i geopolitičku izolaciju Poljske”, objavio je na Twitteru Tusk, bivši poljski premijer.

“Drugorazredno je pitanje rade li to svjesno”, doda je Tusk.

Poljska i Mađarska blokiraju donošenje višegodišnjeg proračuna EU-a i plana za oporavak od posljedica koronakrize jer se protive tome da se europska sredstva uvjetuju poštivanjem vladavine prava.

Vlasti u Poljskoj odbacuju kritike i tvrde da EU inzistiranjem na povezanosti fondova i vladavine prava želi nametnuti ideološke promjene u poljskom društvu.

“Nitko nas neće prisiliti da provodimo vizije drugih. Glasno kažemo da za Uniju i glasno ne za mehanizam kažnjavanja, objavio je na društvenim mrežama poljski premijer  Mateusz Morawiecki.

Prema rezultatima istraživanja koje je objavio poljski dnevnik Rzeczpospolita, golema većina Poljska podržava EU, čak 81 posto ima povoljno mišljenje o Uniji.

S druge strane, većina njih, preko 58 posto, ne želi da da druge države odlučuju poštuje li se u Poljskoj vladavina prava, ali preko 50 ankteiranih pristalo bi dati to pravo Sudu EU-a u Luxembourgu.

Komentiraj