EPA/DOMENIC AQUILINA

TUSK Nema paralelnih pregovora o razdruživanju i budućim odnosima s Velikom Britanijom

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predstavio je u petak, zajedno s malteškim premijerom Josephom Muscatom, smjernice za pregovore o Brexitu, u kojima se ističe da se prvo mora postići dogovor o razdruživanju, a tek onda mogu početi razgovori o budućim odnosima između EU-a i Velike Britanije.

Tusk je na konferenciji za novinare u Valletti, na Malti, rekao da je Velika Britanija, nakon što je u srijedu pokrenula proces razdruživanja, “sada na drugoj strani pregovoračkog stola”.

O Tuskovu prijedlogu smjernica za pregovore sada će razgovarati predstavnici 27 zemalja članica kako bi mogli biti usvojeni na posebno sazvanom summitu 29. travnja.

Nakon što smjernice budu prihvaćene na summitu, Komisija će pripremiti preporuke za pregovore, koje će u svibnju biti usvojene na ministarskoj razini.

Tek tada glavni europski pregovorač za Brexit Mihel Barnier dobiva mandat za početak pregovora, što se očekuje negdje u svibnju ili lipnju.

Tusk je izložio glavne elemente i načela smjernica, koje EU smatra “temeljnim i kojih će se čvrsto držati”.

“Naša je zadaća svesti na minimum nesigurnosti i prekide izazvane odlukom Ujedinjenog Kraljevstva o izlasku iz EU-a, za građane EU-a, gospodarstvo i države članice. Riječ je u biti o kontroli štete”, rekao je Tusk.

Stoga je prvi cilj u pregovorima osigurati pravnu situaciju građanima EU-a koji žive u Velikoj Britaniji na temelju uzajamno prihvatljivih jamstava koji će vrijediti i za britanske državljane u 27 država članica.

Drugi je cilj spriječiti pravni vakuum za poduzeća jer se nakon Brexita europsko pravo neće više primjenjivati u Velikoj Britaniji.

Tusk kao treći element navodi da Britanija mora ispuniti svoje financijske obveze.

“Moramo osigurati da Ujedinjeno Kraljevstvo ispuni sve svoje financijske obveze koje je preuzelo kao zemlja članica. To je pošteno prema svim ljudima, zajednicama, znanstvenicima, poljoprivrednicima kojima smo, kao EU28, obećali i dugujemo im taj novac. Sa svoje strane mogu jamčiti da će EU ispoštovati svoja obećanja”, rekao je.

Kao četvrti element Tusk navodi da treba izbjeći uvođenje čvrste granice između Republike Irske i Sjeverne Irske, jedine kopnene granice između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije.

“Ova četiri pitanja čine prvi dio naših pregovora. Tek onda kada postignemo dovoljan napredak o razdruživanju, možemo razgovarati o okviru za buduće odnose. Početka paralelnih pregovora o svim pitanjima istodobno, kao što neki u Ujedinjenom Kraljevstvu predlažu, neće biti”, rekao je Tusk.

Tusk je izrazio uvjerenje da Velika Britanija neće koristiti pitanje sigurnosti kao svoj adut u pregovorima o Brexitu, što se moglo zaključiti iz govora premijerke Therese May u britanskom parlamentu.

“Naši partneri su mudri i pošteni, stoga sam potpuno siguran da nitko nije zainteresiran za to da koristi sigurnosnu suradnju kao predmet pregovora”, rekao je Tusk.

Malteški premijer Muscat je rekao da je tu riječ o “pogrešnim interpretacijama” britanskog stajališta. “Imamo jamstva britanske vlade da je riječ o krivoj interpretaciji i mi britansku vladu smatramo pristojnim partnerom koji neće zloupotrijebiti pitanja sigurnosti”, rekao je Muscat.

Tusk je istaknuo da EU u pregovorima neće imati “kazneni pristup”, jer je već Brexit sam sebi kazna.

“Pregovori će biti teški, složeni i ponekad uz sukobe. To se ne može izbjeći, a EU27 neće imati kazneni pristup. Brexit je sam po sebi dovoljna kazna. Nakon više od 40 godina zajedništva, dužni smo jedni drugima osigurati da razvod bude što je moguće više gladak”, rekao je Tusk.

Tusk je u pismu upućenom državama članicama naglasio da EU mora biti jedinstven u pregovorima s Velikom Britanijom.

Komentiraj