Tusk najavio mogućnost summita o Brexitu u studenome

EPA/Marcin Obara

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk najavio je u utorak mogućnost izvanrednog summita EU-a u studenom na kojem bi se pokušao postići sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU-a.

Tusk je tu ideju iznio u pozivnom pismu čelnicima zemalja članica EU-a za neformalni summit koji se u srijedu i četvrtak održava u Salzburgu i na kojem je jedna od tema Brexit.

“Šest mjeseci prije odlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU-a, ulazimo u zadnje tjedne pregovora. Stoga bih želio da razmotrimo napredak u pregovorima i razgovoramo o sljedećoj etapi imajući na umu tri cilja. Prvo, moramo postići dogovoriti stajalište o zajedničkoj političkoj deklaraciji o budućim odnosima s UK-om. Drugo, moramo trebamo razgovarati o tome kako organizirati zadnju fazu pregovora o Brexitu, uključujući i mogućnost sazivanja novog summita Europskog vijeća u studenome. Treće, moramo ponovno potvrditi potrebu za pravno operativnom mogućnošću rezervne opcije u Irskoj, kako bi bili sigurni da u budućnosti neće biti tvrde granice s UK-om”, kaže se u Tuskovu pismu.

Britanska premijerka Theresa May imat će prigodu razgovarati o Brexitu tijekom radne večere u srijedu navečer u Salzburgu. U četvrtak za vrijeme radnog ručka, čelnici EU-a razgovorat će o Brexitu u formatu EU27, a tom dijelu sastanka prisustvovat će i glavni pregovorač EU-a za Brexit Michel Barnier.

Sve više rastu izgledu da do izlaska Velike Britanije, krajem ožujka sljedeće godine, dođe bez ikakva zaključenog sporazuma. Premijerka May trebala bi na radnoj večeri predstaviti plan, koji predviđa da Britanija nakon izlaska nastavi primjenjivati europska pravila u trgovini roboma, ali ne i uslugama, što je neprihvatljivo za Europsku uniju, koja inzistira na tome da su četiri slobode – sloboda kretanja robe, kapitala, usluga i ljudi  – neodvojiva cjelina.

Plan premijerke May nije prihvatljiv ni dobrom dijelu njezine Konzervativne stranke. Najtvrđi euroskeptici u ionako euroskeptičnoj stranci kažu da plan premijerke May zapravo znači ostanak u EU-u, ali bez prava odlučivanja. Stoga se s velikim iščekivanjima očekuje konferencija Konzervativaca krajem ovoga mjeseca na kojoj bi pobunjenici, zagovornici tvrdog Brexita, mogli pokušati svrgnuti premijerku May.

Tusk u svom pismu ističe da je “nažalost, scenarij izlaska Velike Britanije prilično moguć”. “Ali, ako svi djelujemo odogovrno, možemo izbjeći katastrofu”, rekao je Tusk.

Komentiraj