Tusk: Na krizu s migrantima odgovoriti u duhu europskih vrijednosti

HINA / Denis CERIĆ

Sadašnja kriza s migrantima je zasigurno jedan od europskih izazova koji zahtjeva zajednički odgovor u duhu jedinstva, solidarnosti i odgovornosti, izjavio je u utorak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk nakon razgovora s hrvatskim premijerom.

“To je zasigurno jedan od europskih izazova i potreban nam je zajednički odgovor u duhu jedinstva, solidarnosti i odgovornosti”, kazao je Tusk.

Iako, kako je dodao, izbjeglička kriza nije krivnja Europe, smatra da se u odgovoru na tu krizu mora više učiniti na europskoj razini.

“Ovdje se ne radi o krivnji Europe, ali u odgovoru na krizu moramo više učiniti na europskoj razini”, kazao je Tusk, suzdržavši se od imenovanja krivaca za stanje u zemljama iz kojih kreću valovi izbjeglica prema zemljama EU-u, prvenstveno Njemačkoj i Skandinaviji.

 

  • Također je kazao da se “raduje konstruktivnoj suradnji s Hrvatskom oko odgovora” na migrantsku krizu. Potvrdio je da je s premijerom Zoranom Milanovićem razgovarao o načinima kako “pomoći zemljama koje su glavne na udaru”, u koje migranti i izbjeglice prvo ulaze na svom putu prema odredišnim zemljama.

 

Premijer Milanović je za krizu s migrantima i izbjeglicama kazao da se radi o “bolnoj i napornoj temi koja traži precizan i jasan odgovor”, ali da u krizi kojoj se ne nazire kraj “ne vidi opasnost”.

Ministri unutarnjih poslova zemalja EU-a, potvrdio je Tusk, sastaju se sredinom rujna na izvanrednom summitu kako bi raspravili o narednim koracima vezanim uz krizu.

Što se zapadnog Balkana tiče, Tusk je kazao da je zadatak EU-a pomoći tim zemljama na putu veće stabilnosti i prosperiteta. Ističući da je “proširenje i dalje najveći adut za promicanje naših vrijednosti”, poručio je da će EU nastaviti “pomagati zemljama u regiji na njihovom europskom putu”.

Komentiraj