‘Tušek je gotovo sigurno vozio brže od 100 km/h pa se može govoriti da je prekršio članak zakona koji govori o obijesnoj vožnji’

Iz Ministarstva unutarnjih poslova još uvijek skrivaju točne okolnosti prometne nesreće koju je skrivio državni tajnik Zdravko Tušek i ne otkrivaju zašto prema njemu nisu poduzete neke mjere koje su trebale biti poduzete temeljem Zakona o sigurnosti prometa

Javnosti su još uvijek nepoznate sve okolnosti prometne nesreće u kojoj je krajem listopada u Krapini sudjelovao državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, a možda i sama ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Iako je od izlaska teksta u Nacionalu prošlo tjedan dana, a od trenutka kada smo MUP-u poslali upit o okolnostima prometne nesreće više od deset dana, iz Ministarstva unutarnjih poslova još uvijek skrivaju što se točno dogodilo u Krapini i ne otkrivaju zašto prema Zdravku Tušeku nisu poduzete neke mjere koje su trebale biti poduzete temeljem Zakona o sigurnosti prometa. Zbog šutnje iz MUP-a sve je više sumnji da netko štiti državnog tajnika Zdravka Tušeka, a posljedično i samu ministricu Mariju Vučković koja se tog dana nalazila u Krapini s Tušekom, što se može vidjeti i iz vijesti objavljenih na službenim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Istoga dana kada se dogodila nesreća, u Krapini je bila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

U međuvremenu je Nacional od izvora koji je dobro upućen u problematiku prometnih nezgoda i policijskog očevida nakon njih doznao još neke propuste koje je policija napravila, a koji ukazuju na moguću zaštitu Zdravka Tušeka. Isti je izvor naveo i neke detalje koji dodatno kompliciraju Tušekovu poziciju te pokazuju zašto je Tušeku uopće i trebala zaštita. Ako se prometna nesreća doista i dogodila u okolnostima koje navodi naš izvor, onda je Tušek prekršio niz zakonskih odredbi, a policija istovremeno nije obavila posao po zakonu. Ono što je sigurno jest da je Tušek kao državni dužnosnik koji koristi službeno vozilo bio obavezan zvati policiju da napravi uviđaj te je trebao biti alkotestiran kako bi se naplatila šteta od kasko osiguranja kojim su osigurana sva službena vozila. Već tu postaje potpuno nejasno zašto to nije učinjeno i zašto Tušek nije poduzeo sve te korake te zašto policija nije provela alkotestiranje.

Osim toga, Nacionalov izvor napominje kako je potpuno izvjesno da je Tušek teško prekršio članak 51. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama jer brzinu nije prilagodio uvjetima. No osim toga, visoka razina aktivne sigurnosti automobila marke Renault Talisman, koji ima najsuvremeniji sustav, ukazuju na mogućnost i sljedećih prekršaja: Članka 53. odnosno prekoračenje dozvoljene brzine u naselju, članka 199. odnosno vožnja pod utjecajem alkohola te članka 96. koji zabranjuje korištenje mobitela u vožnji. Je li Tušek doista i prekršio navedene stavke zakona nije poznato, ali je dužnost policije bila da se to sve utvrdi.

Državni tajnik Zdravko Tušek krajem listopada sudjelovao je u prometnoj nesreći u Krapini. FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Uz sve to policija je trebala provesti i elektroničku forenzičku korištenja mobitela te provjeriti kočni sustav automobila Renault Talisman o kojem je naš izvor rekao:

“Riječ je o luksuznom automobilu koji je gotovo sigurno opremljen sustavom autonomnog kočenja, što znači da je Tušek vrlo vjerojatno vozio brže od 100 km/h. Da je vozio sporije, sustav Autonomous Emergency Braking (AEB) vjerojatno bi spriječio prometnu nezgodu. Uz navedeno, zbog moguće alkoholiziranosti i ostalih kemijskih utjecaja te izvjesnog teškog prekoračenja brzine, ne može se isključiti da je to bila, kao što to kaže članak 226. Kaznenog zakona, obijesna vožnja u cestovnom prometu.”

Na kraju je i ovaj izvor potvrdio i informaciju da i ako u ovakvom slučaju nema policijskog očevida, osiguravateljske kuće, potpuno opravdano, odbijaju isplatiti naknadu, jer ako je vozač alkoholiziran, kasko polica ne vrijedi.

MJESEC DANA ŠUTNJE: Kako je Ministarstvo poljoprivrede pokušalo zataškati prometnu nesreću državnog tajnika

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]