Turudić: “Za većinu kaznenih djela iz obnove 96. i 98. nastupila je zastara”

Ivan Turudić je danas vršitelj dužnosti predsjednika Visokog kaznenog suda, o čijem je skorom početku rada govorio, kao i o posljedicama potresa na radu sudova u Zagrebu, Petrinji i u Sisku. Rekao je i što misli o mogućoj nesavjesnoj gradnji kuća u obnovi nakon rata.

“Iskreno, ovako po sluhu, ja sam prilično skeptičan, i to radi nastupa zastare”, kazao je Turudić za N1 televiziju.

“Ta se obnova radila 1996., ’98. i za većinu kaznenih djela za koje bi se takvo ponašanje moglo sumirati je nastupila zastara.”

“Možda je ključ, kažem možda samo hipotetski, u Zakonu o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva, ako netko radi stvarno takvu stvar da zaradi novac nauštrb sigurnosti kuće. To se po mom, opet kažem po sluhu, može podvesti pod kazneno djelo kaznenog profiterstva”, konstatirao je i ogradio se da je na kraju ipak da o tome odlučuju na nadležnim tužiteljstvima i na sudovima.

Nastradali sudovi u Sisku i Petrinji

Za Visoki kazneni sud (VKS) kazao je da je zasad na prvom katu zgrade Županijskog suda u Zagrebu, da nekih oštećenja nakon potresa od 29. prosinca jest bilo, ali niti blizu onima iz ožujka i potresa u Zagrebu.

“Drugi i treći kat su u jako lošem stanju, još nisu obnovljeni”, rekao je Turudić i objasnio da su zbog toga određeni dijelovi tog suda još uvijek na drugim adresama.

“Nastradali su sudovi i u Sisku i u Petrinji, i to su nastradali bitno i teško. Stvarno mi je žao zbog toga. Ministarstvo radi na tome da im se osiguraju adekvatni uvjeti”, kazao je.

Rekao je da je godina bila takva da su se smjenjivali potresi i pandemija i da je sve to otežalo rad, pa je za očekivati da će rezultati rada suda za 2020. biti bitno slabiji:

“Događaju se vrlo čudne stvari. Ako imate predmet od 20 okrivljenika i jedan branitelj jednog okrivljenika pošalje dopis dan prije rasprave da sumnja da ima koronavirus i da mora ići na test, ta se rasprava odgađa. Mi niti ne znamo poslije je li imao ili nije. Pojedini branitelji vrlo nekorektno, vrlo ružno dostave predsjedniku vijeća toplomjer s temperaturom 38°C. I to jest, nažalost, razlog da se odloži rasprava, jer kaže: ‘Ovoliku temperaturu ima moj branjenik.”

Komentiraj