TURUDIĆ “Vozio sam prebrzo jer sam bio potican vozilom policije”

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić pravomoćno je kažnjen s tisuću kuna zbog prebrze vožnje sjevernom bjelovarskom obilaznicom. No, prema navodima policajca koji je svjedočio na sudu, Turudić nije stao kad ga je pokušao zaustaviti policijski ‘presretač’.

Kako je na sudu svjedočio policajac Josip Blažević, Turudić je 20. siječnja ove godine u 16:46 sati snimljen kako se vozi brzinom od 132,5 kilometra na sat na mjestu gdje je ograničenje brzine 80 kilometara na sat. “Vozača smo pokušali zaustaviti kod Barutane na način da smo ga prestigli i upalili svjetlosnu oznaku na presretaču ‘Policija – slijedite nas’. Vozač je unatoč tome nastavio kretanje, pa je zaustavljen drugi put kod skretanja za mjesto Diebali”, svjedočio je policajac na bjelovarskom sudu.

Saborski zastupnici SDP-a ga pozvali su ga danas da da ostavku na tu poziciju. Što on kaže o svemu?

“Predsjednik SDP-a bio je uhvaćen u puno težem prekršaju, mislim da je bio i alkoholiziran, pa nije dao ostavku. Počinio sam prekršaj, vozio sam prebrzo, no smatram da je tome doprinijelo i ponašanje policije. Vozio sam bjelovarskom obilaznicom iz Virovitice prema Zagrebu i bio sam sa suprugom u autu. U jednom trenutku iza sebe sam vidio sivi sutomobil marke Audi A4, koji je vozio dva ili tri metra iza mene narednih nekoliko kilometara. Ni po čemu nisam mogao zaključiti da se radi o presretaču. Nikad u životu me do sada presretač nije zaustavio. Kada smo prošli Barutanu u Bjelovaru on me je pretekao i upalio rotirke, bio jasno vidljiv. Stao sam. To je pusta cesta, kada sam išao ispred njega ubrzao sam i u tome jest moj krimen. Priznajem da sam vozio koliko je registrirano. Nije točno da sam bježao od policije.

Nisam bio na raspravama jer nisam dobio poziv. Odlaskom na raspravu sam sebi naštetio, nisam iznio svoju obranu. Pročitao sam u medijima da je policajac rekao da me je pokušao zaustaviti, ali da sam pobjegao. To nije istina”, rekao je Turudić, javlja N1.

Na pitanje zašto se nije zaustavio kada je presretač bio iza njega, Turudić kaže da nije znao da je to presretač.

“Da netko ide iza vas, bi li se vi zaustavili? Dok me nije pretekao nisam se zaustavio. Policajac nije onda izdao prekršajni nalog za nepostupanje po nalogu policije, što je mnogo teži prekršaj nego prebrza vožnja”, upitao je Turudić

“Ja sam prebrzo vozio potican od strane policijskog automobila. Izašla su dva službenika, bili su vrlo korektni i nisu mi rekli ništa o tome da se nisam zaustavio…”, kazao je sudac.

Znači li to da policajac laže?

“Nisam to rekao, nije korektno da mi stavljate riječi u usta. Neću vrednovati iskaze policajca”, odgovorio je Turudić.

Niste došli na ročište, oni su rekli da su tri puta slali poziv?

“Nisam ni znao da je ročište, danas sam provjerio, jedan poziv je došao 24.06., a drugi 18.08. Prvi put sam bio na godišnjem, drugi put sam se tek vratio na posao. Poziv je odaslan u neobično ljetno doba, kada je većina ljudi na godišnjem. Time ništa nije narušeno, sutkinja je provela žurni postupak, znači da ja nisam bio nužan biti na raspravama, i donijela je zakonitu presudu”, smatra Turudić.

Komentiraj