TURUDIĆ “Stanje u pravosuđu nije dobro”

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić je na televiziji N1 komentirao stanje u pravosuđu.

“Stanje jednostavno nije dobro, ja sam u pravosuđu od 1991. sudac i mislim da nikada nije bila lošija percepcija, ni u vrijeme kada je bilo dvostruko više nerješenih predmeta.

Mislim da je najveći prigovor javnosti dugotrajnost postupaka. Sigurno ima nečasnih ljudi među sucima, državnim odvjetnicima, odvjetnicima i policajcima, ali mislim da korupcija pravosudnih dužnosnika nije primarni problem nego je to dugotrajnost postupaka”, rekao je.

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu smatra kako problem počinje već na fakultetu jer studenti završe Pravo, a nisu vidjeli nijednu raspravu. “Na Županijskom sudu u Zagrebu nismo već 10 godina imali sudske vježbenike, loši su zakoni”, nastavljao je nabrajati probleme hrvatskog pravosuđa.

Nije htio komentirati slučaj Darka Kovačevića Daruvarca ali je ipak istaknuo: “Nije javnost ta koja sudi i ne bi bilo dobro da javnost sudi. Kazna od četiri godine za nanošenje teške tjelesne ozljede nije malena. Suci moraju suditi kako treba, a ne se dodvoravati javnosti.”

Za najnovije izmjene Zakona o kaznenom postupku kaže da je riječ o nekim manjim izmjenama, ali da su dobre i pozdravlja ih.

Ističe kako su svi svjesni da nije dobro da postupci traju 10,15, 20 godina, pa zatim odu u zastaru. “Mi sada imamo dva predmeta koje vodimo 22 godine i sada postoji opasnost da će otići u zastaru, to sigurno nije dobro, to je poraz države i vladavine prava. Svjestan sam da situacija nije dobra, ali uzmimo primjerice slučaj s 15 optuženika i dovoljno je da jedan javi da je bolestan pa se sve odgađa, pa idu vještačenja, pa procesi i instrumenti koji mogu sve to odužiti.”

Ističe kako je je procedura pretpostavka slobode i ona je neophodna. “Procedura se mora poštovati, a pravo je procedura, drugog odgovora nemam.”

Smatra da je zahtjev Andreja Plenkovića za izuzećem predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković pokazalo da postoji pravna praznina.

“Ako se traži izuzeće državnog odvjetnika o tome odlučuje državno odvjetništvo, ako se traži izuzeće suca Vrhovnog suda o tome odlučuje Vrhovni sud. U ovom slučaju o izuzeću predsjednice Povjerenstva trebalo bi odlučivati Povjerenstvo, to je moje mišljenje kao pravnika.”

Turudić je dalje ustvrdio da u Hrvatskoj više nema političkog pritiska na suce. Ne može ih se nazvati pa reći hoću da osoba A bude osuđena, mislim da smo tu napredovali i po pitanju političke kulture. Više vidim pritisak javnosti koji onda može prijeći u politički pritisak.”

Komentiraj