Turudić predstojnici Katedre za kazneno procesno pravo: “Vi zazivate da bude u zatvoru čovjek koji ima malignu bolest. To je zlonamjerno”

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno u četvrtak raspravljalo se o stanju u pravosuđu gdje postoje određene problematične točke, a jedan od izazova s kojima se treba suočiti je i dugotrajnost postupaka istaknuo je ministar Malenica.

Predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo, Zlata Đurđević istaknula je kako je pravosuđe prvenstveno na lošoj reputaciji zbog medijski najeksponiranijih slučajeva koji su vezani za okrivljenike koji su politički i medijski moćni i bogati.

“Ako se sjetimo postupaka Sanaderu ili Horvatinčiću, koji još uvijek nije u zatvoru, a riječ je o kaznenom djelu iz 2011. godine”, rekla je Zlata Đurđević te naglasila da treba voditi računa o postupcima protiv moćnih ljudi koji traju predugo. Kako je istaknula, prema anketama kod građana zbog navedenih postupaka stvara dojam da su kazne preblage ili privilegirane u nekom smislu.

“U ocjeni kaznenih postupaka protiv političara, premijera i moćnih osoba procjenjuje se neovisnost sudstva”, kazala je. Dodala je da se mora misliti na te kaznene postupke prema moćnim ljudima.

Predsjednik županijskog suda Ivan Turudić osvrnuo se na njenu izjavu o Tomislavu Horvatinčiću te pitao Predstojnicu katedre da li to znači da u zatvor treba poslati i onkološke bolesnike. “Vi ste sada insinuirali da čovjek koji ima malignu bolest treba biti u zatvoru. Da još nije u zatvoru ste rekli. Vi zazivate da bude u zatvoru čovjek koji ima malignu bolest. To je zlonamjerno”, rekao je Turudić.

Zlata Đurđević nekoliko je puta ponovila kako postupak traje predugo, te da se u javnosti stvara kriva percepcija građana prema pravosuđu, “Ne, ja to nisam rekla. Ja sam samo rekla da je to percepcija javnost. Mene je taksista koji me ovdje vozio pitao “a što je s Horvatinčićem”, odgovorila je.

Podsjetimo, za kazneno djelo u kojemu je smrtno stradao talijanski bračni par, a koje je počinjeno još u 2011. godini, Županijski sud u Zadru je tek prosincu 2019. prvostupanjskom presudom presudio zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčići i osudio ga na četiri godine i 10 mjeseci zatvora.

Horvatinčiću potvrđeno 4 godine i 10 mjeseci zatvora

Komentiraj