TURUDIĆ “Percepcija o pravosuđu stvarno nije dobra”

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić u utorak je gostovao u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je komentirao aktualna pitanja.

“Izdan je Europski uhidbeni nalog protiv Hernadija i ako stupi korak izvan Mađarske u neku drugu državu članicu EU, bit će predan Hrvatskoj. Mađarski sud je odbio rješenje uhidbenog naloga s čudnim obrazloženjem jer da Hernadi ne bi imao pošteno suđenje u Hrvatskoj i da Hrvatska nije država u kojoj vlada vladavina prava i da je o tome već presuđeno u Mađarskoj. Niti jedan od tih argumenata ne stoji”, odgovorio je na pitanje hoće li Zsolt Hernadi ikada biti izručen Hrvatskoj.

U ponedjeljak je odgođeno suđenje Ivi Sanaderu, a Turudić kaže kako je gotovo siguran da slučaj neće završiti u zastari. “Mislim da tu ne prijeti realna opasnost od zastare, kao ni u slučaju Hernadi”, kazao je.

Hrvatsko pravosuđe kritizirano je zbog sporosti i dugotrajnost postupaka. “Percepcija o pravosuđu stvarno nije dobra. Ti su prigovori na dugotrajnost često vrlo osnovani. Mi smanjujemo broj predmeta koji su stariji od 10 i 15 godina, ali još uvijek ih ima na stotine. Loša je poruka ako postupak traje 10, 15 ili 20 godina. Na te kritike je teško naći suvisao odgovor, osim se pokriti pepelom i truditi da se to ispravi”, rekao je.

Upitan je li se dovoljno radilo na istrazi ratnih zločina, kaže kako svakodnevno sudi i ratne zločine. “Od rata je prošlo 27 godina i sve je teže i teže dokazivati i istraživati te slučajeve. Mnogi ljudi su pomrli, a neki su često nedostupni našim pravosudnim tijelima. Je li se moglo učiniti više? Iz svog iskustva kao dragovoljac iz rata znam za niz zločina koji su se dogodili, bio sam na ratištu u zapadnoj Slavoniji, a ne znam za nikog da je procesuiran. U ratu sam gledao mrtve ljude, a nisam vidio da je itko procesuiran pa makar i po zapovjednoj odgovornosti. Zašto se nije optuživalo je pitanje za DORH”, istaknuo je.

Komentiraj