TURUDIĆ O ‘ZA DOM SPREMNI’: “Stvari su jasnije nego što se predstavlja javnosti”

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić u srijedu je u ‘Novom danu’ N1 televizije govorio o uzviku ‘Za dom spremni’ i treba li se on tretirati kao prekršaj ili ne.

Turudić je istaknuo kako su stvari ‘puno jasnije nego što se to predstavlja javnosti’. “Poklič “Za dom spremni” je ustaški pozdrav, mislim da više nitko ne poriče, pa čak i da je naša predsjednica shvatila da je to pozdrav koji nije dopušten, da to nije nikakav stari hrvatski pozdrav”, rekao je Turudić,

Naglasio je kako dok se ne donese ujednačeno pravo shvaćanje, sve se prepušta sudskoj praksi za koju treba puno vremena da se ujednači. Istaknuo je kako je sporna pjesma nastala 1991., a pravosuđu je bilo potrebno dugo, 28 godina da se iznjedri jedan pravni stav. “Mislim da to nije dobro i da to stvara pravnu nesigurnost”, dodao je.

Poručio je kako treba zauzeti jedinstven stav.

Visoki prekršajni sud odlučio: “Za dom spremni” kažnjiv i u pjesmi Bojna Čavoglave

Na pitanje koja su neka od najhitnijih problema s kojima se trenutačno bori hrvatsko pravosuđe, odgovorio je kako je problema puno, ali da je jedan od temeljnih problema Zakon o kaznenom postupku. Taj je zakon, prema njegovim riječima, previše kompliciran, previše sudaca je potrebno da se riješi često banalan problem.

Istaknuo je kako je potreban i transparentniji izbor sudaca, a još jedan od problema predstavlja i činjenica da nemamo zakon o sudskim vještacima. Na kraju je Turudić naveo kako je percepcija javnosti o pravosuđu jako loša.

Komentiraj