Turudić: “Ne prijeti nam ustavna kriza, pa imamo zamjenika predsjednika Vrhovnog suda”

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić izjavio je za RTL kako Hrvatskoj ne prijeti ustavna kriza jer “imamo zamjenika predsjednika Vrhovnog suda”.

Turudić je to izjavio dan uoči saborske rasprave o kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda, komentirajući tvrdnju kandidatkinje predsjednika Republike za predsjednicu Vrhovnog suda Zlate Đurđević, da će nastupiti “neustavna situacija” ne bude li predsjednik Suda izabran do 15. srpnja.

Zlata Đurđević: “Ako do 15. srpnja ne bude izabran predsjednik Vrhovnog suda, imat ćemo neustavnu situaciju”

“Ne prijeti”, odgovorio je Turudić na pitanje prijeti li opasnost ustavne krize: “Pa imamo zamjenika predsjednika suda. No, postoji jedna caka”, dodao je: “Ako se nešto dogodi zamjeniku predsjednika onda bi nastao jedan veliki problem”.

“S profesoricom Đurđević je postalo – ili Zlata ili ništa”, kazao je Turudić. “Ako bude ona izglasana, onda će procvasti med i mlijeko, a ako ne, onda slijedi – potop. Nije dobro postaviti stvari tako da je jedna osoba ključ za probleme. Bilo bi divno da je tako, jer bi bilo jednostavno, a nije”, kazao je Turudić.

Odgovorio je i na pitanje o iskazu predsjednika osječkog županijskog suda u kojem ga je Turudić upozoravao da suci tog suda odlaze družiti se u Hercegovinu sa Zdravkom Mamićem. “To se pričalo do prije nekoliko mjeseci, ja te suce nisam ni vidio, osobno ih ne poznam, nisam bio u Hercegovini, kolegu Vrbana sam dobronamjerno pitao je li to istina. On je rekao da to nije istina i onda je zlonamjerno naveo taj naš privatni razgovor u iskazu”, kazao je Turudić.

Objasnio je sigurnosne provjere sudaca. “To regulira zakon o sigurnosnim provjerama. Predsjednik suda prije isteka tog roka od SOA-e zatražiti sigurnosnu provjeru, SOA neće sama doći u županijski sud u Osijek ili Zagreb i raditi sigurnosnu provjeru, ako nisu pozvani. U Osijeku 10 godina, koliko sam ja čuo, nije rađena niti tražena sigurnosna provjera. Meni je to nevjerojatno! Čuo sam izjavu prethodnog predsjednika da je nejasna odredba, ali nije! Odredba je vrlo jasna, kao suza. Moraju se raditi sigurnosne provjere. Isto tako nemaš pravo na 15 posto veću plaću, na ime tog pristanka, odnosno time što pristajemo na sigurnosnu procjenu i da smo suci USKOK-a, mi dobivamo puno veću plaću od naših kolega koji rade na građanskom odjelu”.

Turudić je kazao kako je “bilo sudaca koji nisu prošli sigurnosnu provjeru”. “To je jedino što ja mogu reći. Oni nisu radili u odjelu USKOK-a”, kazao je Turudić.

Komentiraj