Dva britanska novinara službeno su optuženi na turskom sudu zbog ‘rada u ime terorističke organizacije’. Jake Hanrahan i Philip Pendlebury uhićeni su u četvrtak jer su snimali u jugoistočnoj regoko Diyarbakir, javlja BBC.

Njihov odvjetnik rekao je kako ih je policija ispitivala o navodnim vezama sa Islamskom državom i kurdskim militantima. Oni sve optužbe poriču nazivajući ih ‘neutemeljenim i alarmantno lažnim’.

Odvjetnikje dodao kako su bili zatočeni u hotelu i prvotno optuženi da su snimali vojnu bazu bez dopuštenja. Njihove kamere i računala zaplijenjeni su i uključeni su u istragu. Policija ih je pitala imaju li veze s Islamskom državom ili PKK-om, prije nego što su službeno uhićeni. Negirali su sve optužbe.

BBC javlja kako imaju sedam dana za žalbu, ali i prenosi kako njihov odvjetnik nije optimističan. Turska ima reputaciju zbog pritvaranja novinara, ali je i neobično da strane novinare ne puste ili deportiraju.

Trojca Britanaca u regiji su snimali sukobe između policije i kurdskih militanata. Nasilje između sigurnosnih snaga i zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) izbili su u posljednjih nekoliko dana, a Turska je novinarima ograničila pristup regiji.

Komentiraj