FaH

Turski profesori pušteni do početka suđenja za terorističku propagandu

Sud u Istanbulu pustio je u petak četvoro profesora na slobodu do početka suđenja za širenje terorističke propagande, objavila je novinska agencija Dogan.

Sveučilišni nastavnici uhićeni su ožujku nakon što su u javnosti čitali i potpisali peticiju kojom se osuđuje “pokolj” turskih sigurnosnih snaga tijekom operacija protiv pobunjenika Radničke stranke Kurdistana (PKK).

Budu li proglašeni krivima, profesorima koji su bili u pritvoru od prošlog mjeseca prijeti do sedam i pol godina zatvora.

Iduće ročište najavljeno je za rujan.

Radi se o Esri Munger, profesorici na sveučilištu Bogazici, Muzafferu Kayi koji podučava na Likovnoj akademiji, Kivancu Ersoyu, profesoru na sveučilištu Isantasi te Meral Camci, koja je do veljače bila profesorica na sveučilištu Yeni Yuzyil.

Amensty International, međunarodna udruga za ljudska prava, pozvala je tursko pravosuđe da odbaci “neutemeljene” optužnice i odmah pusti profesore na slobodu,

Peticiju poziva na mir između militanta i turske države potpisalo je više od 1100 nastavnika i intelektualaca, a zatim su to učinile i stotine drugih turskih državljana.

Među potpisnicima su i inozemni intelektualci, poput američkog lingvista Noama Chomskog i slovenskog filozofa Slavoja Žižeka.

Skupine za ljudska prava procjenjuju da je više od 200 civila ubijeno otkako je u srpnju propalo primirje između PKK-a i turske vojske, a da je oko pola milijuna ljudi raseljeno iz jugoistočne Turske naseljene pretežito Kurdima.

Brojni Kurdi koji žive u Turskoj odavna se žale na sustavnu diskriminaciju.

Istodobno se u istoj palači pravde u Istanbulu u petak održava treće ročište na suđenju koje se održava iza zatvorenih vrata dvojici novinara optuženih za “špijunažu”. Oko sudske palače raspoređeno je više desetaka interventnih policajaca, dva oklopna kamiona s vodenim topovima i prepreke.

Novinari Can Dundar i Erdenem Gul optuženi su za špijunažu jer su lani objavili da Turska potajice isporučuje oružje pobunjenicima u Siriji, piše agencija dpa.

Najmanje 300 osoba, među kojima brojni sveučilištarci, okupilo se ispred zgrade kao podrška optuženima u oba procesa.

Komentiraj