FaH

TURSKI PRIJEDLOG: Rusija protiv zone zabrane leta u Siriji

Rusija se protivi uspostavi zone zabrane leta u Siriji koju predlaže Turska, rekao je u ponedjeljak ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov.

“Mi smo svakako protiv toga. Treba poštivati suverenitet zemalja”, rekao je Bogdanov za rusku agenciju Interfax, dok je Ankara više puta tražila uspostavu zone zabrane leta u Siriji, gdje je rusko zrakoplovstvo počelo prošlog tjedna izvoditi zračne napade.

Prijedlog osnivanja te zone “ne temelji se ni na povelji UN-a, niti na međunarodnom pravu”, dodao je.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je u Bruxellesu da je Europska unija spremna razgovarati o turskim planovima  o uspostavi zona sigurnosti na sjeveru Sirije.
“Europska unija je spremna razgovarati s Turskom o svim pitanjima, tako da smo razgovarali i o mogućim zonama sigurnosti u Siriji”, izjavio je Tusk nakon sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Erdogan je rekao da je za rješavanje izbjegličke krize potrebno u Siriji uspostaviti zone sigurnosti, u kojima će ljudi biti sigurni od terorizma te zone zabrane leta.

Rekao je da se u Turskoj nalazi 2,5 milijuna izbjeglica, od kojih je 300 tisuća iz Iraka i 2,2 milijuna iz Sirije, istaknuvši da je Europa primila samo 250 tisuća.

Komentiraj