Pokušaj udara koji se dogodio u noći s petka na subotu “crna je mrlja” na turskoj demokraciji, no nacija je dala “najbolji odgovor” teroristima, kazao je u subotu turski premijer Binali Yildrim.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u Ankari Yildrim je kazao kako su pripadnici “paralelnih struktura”, što je vladin naziv za pristaše klerika Fethullaha Gulena, koji se nalazi u SAD-u, u rukama pravde.

Yildrim je kazao kako je 161 osoba ubijena a njih 1440 ranjeno u pokušaju udara.

“Bilo koja zemlja koja stoji iza klerika Gulena neće biti smatrana prijateljem Turske i smatrat ćemo da je u ratu s članicom NATO-a”, kazao je turski premijer ustvrdivši da pristaše klerika, koji je godinama u dobrovoljnom egzilu u SAD-u, stoje iza pokušaja udara.

Vlada okrivljuje Gulena da pokušava izgraditi “paralelnu strukturu” unutar sudstva, obrazovnog sustava, medija i vojske kao put preuzimanja vlasti, što sam Gulen odbija, jednako kao što je odbio i vlastitu umiješanost u udar ističući demokratsku proceduru kao put osvajanja vlasti.

Po riječima Yildrima, situacija je “potpuno pod kontrolom”, a vojni zapovjednici na svojim mjestima.

Ministar zadužen za odnose s EU Omer Celik nešto ranije je izjavio za privatnu tv postaju NTV kako je situacija oko udara “90 posto pod kontrolom”, iako su neki vojni zapovjednici još uvijek taoci u rukama pobunjenika.

Pobunjena frakcija unutar  turske vojske pokušala je tijekom noći srušiti vladu koristeći tenkove i helikoptere ali su ih zaustavili ljudi koji su izišli na ulice dati potporu predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Novinska agencija Anatolija izvijestila je u međuvremenu, pozivajući se na zrakoplovne vlasti, da će turski zračni prostor iznad sjeverozapadne regije Marmara biti zatvoren za civilne zrakoplove do 18 sati. Zatvaranje granice u području koje graniči s Grčkom i Bugarskom uslijedilo je nakon noćašnjeg pokušaja vojnog udara.

Grčko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da je na sjeveru Grčke sletio jedan turski vojni helikopter te da je osmero ljudi koji su se nalazili u njemu, od kojih je sedam bilo u vojnim odorama, zatražilo azil te da je po izlasku iz helikoptera je uhićeno.

Komentiraj